Lavovrv je, nakon održanog sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Velike Britanije Lizom Tras u Moskvi, razgovarao sa novinarima i prokomentarisao susret sa koleginicom.

Britanska ministarka Liz Tras navela da je neophodne pomeranje ruske vojske koja se, nedaleko od granice sa Ukrajinom, nalazi u velikom broju, te će se na taj način pokazati ozbiljnost u nameri da se smanje tenzije diplomatskim putem.

U zajedničkom obraćanju medijima sa Lavrovim, ona je istakla da ne vidi nijedan razlog za nagomilavanje 100.000 ruskih vojnika u blizini ukrajinsko-ruskih granica, osim direktnih pretnji Ukrajini.

- Ukoliko je Rusija ozbiljna u vezi sa diplomatijom, mora da pomeri te snage i prestane sa pretnjama - rekla je ona.

Foto: Jutjub printskrin/The Telegraf

 

Lavor je današnji sastanak sa Tras opisao kao razgovor "nemog sa gluvim", prenosi Sputnjik.

- Iskreno, razočaran sam što je ispao razgovor nemog sa gluvim. Čini se da slušamo, ali ne čujemo - prokomentarisao je ruski ministar.

On dodaje da najpreznicija objašnjenja Rusije su pala "na nepripremljeno tlo, otrpilike kao što kažu da Rusija čeka da se zemlja zaledi i postane kao kamen kako bi tenkovi mirno prešli na ukrajinsku teritoriju".

- Čini mi se da su i naše britanske kolege danas imale isto takvo tlo sa kojeg su se brojne činjenice odbijale - govori Lavrov, tvrdeći da ne razume zabrinutost Zapada zbog ruskih vojnih vežbi unutar sopstvenih granica.

- Mi ne želimo nikome da pretimo, pogledajte izjave, nigde nije bilo nijedne pretnje, nama prete - napominje Lavrov i dodaje da Rusija i Velika Britnaija različito tumače sporazume iz Minska.

Lavrov tvrdi da Zapadu ukrajinski predsdenik Zelenski služi kao sredstvo za izbacivanje Rusije iz ravnoteže.

- Predsednik Zelenski poziva da se ne paniči, ali, očigledno je našim zapadnim kolegama potreban predsednik Zelenski samo kao instrument kako bi se Rusija izbacivala iz ravnoteže i nikog ne interesuje šta on tamo misli i kakve negativne posledice sve to ima po Ukrajinu, ukrajinsku ekonomiju, ukrajinski budžet, i kako investicije beže iz Ukrajine zbog svih tih jadikovanja - saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije.

Moskva ima mogućnost da ili uspostavi saradnju sa NATO-om ili da nastavi sa gomilanjem vojnih snaga nedaleko od granica sa Ukrajinom.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Smatram da Rusija ima jasan izbor: Rusija može ići diplomatskim putem i sarađivati sa NATO-om kako bi osigurala evropsku bezbednost ili da nastavi put koji mi vidimo, a to je povećanje broja snaga na granici sa Ukrajinom, što predstavlja pretnju.

"Severni tok 2" neće biti pušten u rad ukoliko dođe do "invazije" Rusije na Ukrajinu, ponoviila je Tras.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".