Bez obzira na to što je manastir zatvoren zbog restauracije i mogućnosti odrona, lokalne vlasti su dale odobrenje trojici di-džejeva da snime reklamu za ovu pravoslavnu svetinju, čime su na kratko verski objekat faktički pretvorili u diskoteku.

Prema rečima jednog od umetnika, oni su želeli da predstave manastir Sumela na drugačiji način - uz pomoć energije muzike. Međutim, uspeli su samo da izazovu veliko negodovanje, uključujući i Ruske pravoslavne crkve.

- Danas je verski sklad u toj zemlji ponovo narušen: u glavnoj istorijskoj svetinji pontijskih Grka, manastiru Panagija Sumela u Trapezundu, lokalne vlasti su dozvolile otvaranje diskoteke - izjavio je šef odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

Drevni pravoslavni manastir

Panagija Sumela je drevni pravoslavni manastir u crnomorskom regionu Turske južno od Trabzona. On izgrađena na uskom izbočini strme litice među živopisnim planinama i šume. Panagija Sumela – jedan od najstarijih i najljepših manastira svijeta, poznat po živopisnim muralima.

Manastir Panagia Sumela je osnovan u 4. veku pre nove ere. U 6. stoljeću uništili su je Arapi i kasnije obnovili. U periodu Vizantije uživao je značajan uticaj i privilegije. U 14-15 vijeku, ove zemlju su zauzeli Turci. Zanimljivo je da su Osmanlije zadržale prava i sloboda manastira i njegov najveći procvat pali su na 18-19 stoljeća. Sve se promijenilo u 20. stoljeću nakon Prvog svjetskog rata. Grčka dijaspora je iseljena, a manastir je bio ukinut

On je primetio da su vlasti to dozvolile kako bi privukle turiste.

- Siguran sam da ruski turisti, koji predstavljaju većinu turista koji posećuju Tursku, nikada ne bi odobrili ovakvo cinično gaženje hrišćanske svetinje. U Rusiji takav odnos prema hramu ili džamiji dovodi do kažnjavanja odgovornih. Zadovoljstvo je videti da bar predstavnici lokalnog stanovništva i turističkog biznisa protestuju zbog onoga što se desilo - dodao je visoki zvaničnik ruske crkve.

(Sputnjik)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".