DŽonson je u svom autorskom tekstu objavljenom u londonskom "Tajmsu" izjvaio da Britanija razmišlja o raspoređivanju borbenih aviona "tajfun" i ratnih brodova Kraljevske morniarice, sa ciljem da se zaštiti jugoistočna Evropa.

On je najavio da će britanski ministar odbrane Ben Volas i ministarka spoljnih poslova Liz Tras posetiti Moskvu, prenosi Rojters.

- Britanske sankcije i druge mere biće spremne u slučaju bilo kakvog ruskog napada - izjavio je DŽonson.

- Vlada će tražiti od parlamenta nova ovlašćenja za sankcionisanje šireg spektra ruskih pojedinaca i entiteta, ukuljučujući sve kompanije koje su povezane sa ruskom državom ili posluju u sektoru koji je strateški važan za Kremlj - navodi britanski premijer.

On dodaje da Ujedinjeno Krajevstvo planira pojačati NATO alijansju u Estoniji, predvođena Britanijom.

- Pozdravljam izjavu Nemačke da će projekat Severni tok 2 biti preispitan u slučaju napada - napisao je DŽonson u tekstu.

Juče je održan sastanak između američkog predsednika DŽozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca, a nakon razgovora, Bajden je naveo da će gasovod "Severni tok 2" biti stavljen van upotrebe u slučaju ruskog napada.

Nemački lider nije potvrdio planove za "Severni tok 2", ali ističe da ima jedinstven pristup Ukrajini, Rusiji i sankcijama kao i Bajden.

Zapad optužuje Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu, dok Moskva to negira, smatrajući da Zapad traži izgovor kako bi se NATO proširio ka istoku.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".