Jezero Hillier je roze boje i nalazi se na Srednjem ostrvu u Zapadnoj Australiji. Srednje ostrvo je najveće od ostrva i ostrvaca koji čine Recherche arhipelag, grupu od oko 105 ostrva i preko 1.200 "prepreka za brodove".

Foto: Profimedia

 

Ovo je malo jezero koje obuhvata širinu od oko 600 metara, ali njegova  roze boje je nepogrešiva. Razlog zašto je takve boje ostaje misterija. Ovo je plitko slano jezero oivičeno belom solju i okruženo je tamnim zelenim šumama eukaliptusa i Paperbark drveća. Uska traka belih dina i peska razdvaja jezero od okeanskih dubokih voda.

Ovo čudo prirode potiče iz 1802. godine. Britanski pomorac i hidrograf Metju Flinders na tom mestu se usidrio na svom putu za Sidnej.

Grupa naučnika koja je 1950. godine istraživala uzorke boje jezera, uzela je uzorke vode u kojoj nije bilo algi, koje inače daju boju vodi.

Stručnjaci smatraju da ružičasta boja Hilier jezera potiče od visokog slaniteta i prisustva organizama koje vole so, kao što su alge Danuliella salina i ružičaste bakterije halobacteria.

Foto: Profimedia

 

Za razliku od drugih ružičastih jezera koja menjaju boju u skladu s promenom temperture, jezero Hilier je ružičasto tokom cele godine, a voda zadržava svoju specifičnu nijansu i kada se sipa u neku posudu!

Upravo zbog svog izgleda turistima je veoma zanimljivo. Zbog visokog nivoa soli – vrlo je lako plutati u njemu. Ipak – zbog učestalih istraživanja, kupanje gotovo nikad nije dozvoljeno.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".