Rej je ukazao da Sjedinjeneim Američkim Državama Kina predstavlja najveću pretnju po dugoročnu ekonomsku bezbednost, čak i sada kada su tenzije između Rusije i Ukrajine u centru fokusa amerićke spoljne politike, prenosi "Gardijan".

- Kada zbrojimo ono što vidimo u našim istragama, od kojih je preko 2.000 fokusirano na kinesku vladu koja pokušava da ukrade naše informacije ili tehnologiju, jednostavno nema zemlje koja predstavlja širu pretnju našim idejama, inovacijama i ekonomskoj bezbednosti od Kine - kazao je Rej.

On navodi da FBI na svakih 12 sati pokreće nove slučajeve kako bi se pružio otpor kineskim obaveštajnim operacijama, napominjući da hakeri kineske vlade kradu više ličnih i korporativnih podataka nego sve druge zemlje zajedno.

- Šteta od ekonomske špijunaže kineske vlade nije samo to što njene kompanije napreduju na osnovu nelegalno stečenih tehnologija - rekao je direktor FBI, dodajući da američke kompanije i radnici odlaze u "drugi plan" zbog Kine, koja istovremeno napreduje.

Kina je nekoliko puta odbacila optužbe američke vlade, a portparol kineske ambassade u Vašingtonu je u julu prethodne godine izjavio da Amerikanci vrše "neosnovane napade" i da postoje zlonamerne klevete o kineskim sajber napadima.

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".