- U rejonu naslja Novoluganskoje, u zoni odgovornosti 2. mehanizovanog bataljona 30. brigade stigli su pripadnici odeljenja za posebne namene specijalne jedinice "Zapad" (bivši 8. puk specijalnih snaga) - rekao je predstavnik Narodne milicije LNR.

Prema njegovim rečima, i u zoni Stanice Luganske, koju kontroliše Kijev, primećena je izviđačka četa ukrajinskih snaga bezbednosti, uključujući i osoblje koje upravlja bespilotnim letelicama, čiji je zadatak da identifikuje slabe tačke na položajima Narodne milicije.

Od leta 2020. godine u Donbasu su na snazi mere za obezbeđivanje primirja, koje podrazumevaju potpunu zabranu otvaranja vatre, stacioniranje oružja u naseljenim mestima i blizu njih, kao i ofanzivne i izviđačko-diverzantske operacije.

Bez obzira na to, situacija je i dalje napeta - Kijev je koncentrisao gotovo polovinu vojnog osoblja u blizini linije razgraničenja i redovno otvara vatru na snage DNR i LNR na milicije, uključujući i korišćenje tehnike koja je zabranjena sporazumima - protivtenkovskih raketnih sistema "DŽavelin" i naoružanih dronova "Bajraktar".

Situaciju su dodatno pogoršale akcije SAD i država NATO, koje u Ukrajinu šalju vojne instruktore, oružje i tehniku, ohrabrujući Kijev da se upusti u vojnu avanturu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".