zajednička spoljnopolitička iskušenja, pored tradicionalnih veza Rusije i Belorusije poslednjih godina dodatno zbližavaju dve zemlje. Sve češće debate o mogućem ujedinjenju ovih država počinju da dobijaju i konkretni značaj. Iako se ne razmatra direktno državno-političko ujedinjenje, Lukašenko i Putin aktivno usklađuju i standardizuju propise u različitim sferama (među)državnog života.

- Odluka se može nazvati istorijskom, jer integracioni programi Rusije i Belorusije dovode odnose na viši nivo - rekao je na sastanku sa vice-premijerima.

Premijer je naveo da to nije finalna faza zajedničke saradnje Rusije i Belorusije na putu formiranja jedinstvenog ekonomskog partnerstva.
Podsetimo, 9. septembra su lideri Rusije i Belorusije utvrdili 28 integracionih programa nakon čega su taj paket dokumenata odobrile i vlade dveju zemalja. Programi imaju za cilj unifikaciju zakonodavstva Rusije i Belorusije u različitim oblastima ekonomije.

Zajednička vojna vežba potvrda integrativnih odnosa dve zemlje

Odluka o uvođenju integrativnih programa dolazi u trenutku organizovanja zajedničkih vojnih vežbi "Zapad-2021" koja predstavlja jednu od najvećih zajedničkih vežbi do sada. Najavljeno je učešće više desetina hiljada vojnika a same vežbe baziraju se na scenariju sadejstva dveju armija u slučaju eskalacije tenzija u regionu i aktivnosti potencijalnog agresora.

Iako ministarstva odbrane dve zemlje ponavljaju da vežba ne predstavlja pretnju po bilo koju drugu zemlju, Ukrajinske vlasti optužuju Moskvu i Minsk da su vežbe demonstracija sile uperena protiv njih.