Dok jedni više vole da peru zube pre, a drugi nakon jela, savet stomatologa je da, ako ih perete posle, sačekate 30 minuta. Ako ste pojeli nešto slatko ili kiselo, zubna gleđ će omekšati, pa je neophodno da se ponovo mineralizuje pre pranja kako ne bi došlo do oštećenja zuba.

Ove namirnice je neophodno unositi kako bi se očuvalo zdravlje zuba.

Foto: Profimedia

 

Povrće, riba, mlečni proizvodi

Najvažniji vitamin za zube je vitamin D, a za desni vitamin C. Takođe, važni su minerali kalcijum i fosfor. Paradajz, paprika, brokoli, pa čak i krompir samo su neke vrste povrća s visokim sadržajem vitamina C. Teško je dobiti vitamin D iz hrane, ali najviše ga ima u ribi i jajima. Dobar izvor kalcijuma su mlečni proizvodi i pomorandže, dok fosfora ima u mesu, jajima, orasima, mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama i suvom voću.

Foto: Profimedia

 

Izbegavajte hranu bogatu šećerom

Hrana i pića koje bi trebalo da izbegavamo jesu zaslađena gazirana pića i jela sa visokim sadržajem rafiniranog šećera. Ako jedete ili pijete bilo šta od navedenog, štetu na zubima i desnima možete ublažiti tako što ćete isprati usta nakon jela ili pića, žvakanjem žvakaćih guma bez šećera ili jedenjem malog komada sira koji može da neutralizuje negativno dejstvo.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".