- Toplije će biti sredinom meseca. Do pre tri dana temperature u Srbiji i u Beogradu bile su prave prolećne sa vrednostima i do 19 stepeni. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 1 do 5 stepeni, vidimo da su one prvih pet dana 2022. godine bile i za 15 stepeni više od proseka. Četvrtak je Srbiji doneo zahlađenje i pad temperatura na prosečne vrednosti za ovo doba godine i one će oko prosečnih vrednosti biti i danas, ali i u narednih 7 dana - navodi on.

Kako kaže, narednih dana se u brdsko-planinskim predelima očekuje povećanje snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara, lokalno i više.

- I u mnogim nižim predelima Srbije i u Beogradu očekuje se manje formiranje snežnog pokrivača, uglavnom 1 do 10 cm, lokalno i više. Kako se u vreme padanja snega ne očekuju veoma niske temperature i kako će one biti uglavnom oko nula do 1 stepen, sneg će biti veoma mokar i težak i imaće dosta vode u sebi. Ni podloga neće biti previše hladna da bi se u nizijama formirao veći snežni pokrivač. U periodu od danas do utorka na području Srbije očekuje se da padne od 10 do 30 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i do 50 mm, a najveća količina padavina očekuje se danas, u noći između nedelje i ponedeljka i tokom ponedeljka. Najmanje padavina biće na severu Vojvodine - napisao je Đurić juče na društvenoj mreži Fejsbuk.

Na jugu i jugoistoku Srbije biće nešto toplije sa kišom i susnežicom.

- Slab jugoistočni vetar biće tokom dana u skretanju na severoistočni. Maksimalna temperatura biće od 0°C na severu i zapadu do 8°C na jugu i krajnjem jugoistoku Srbije, u Beogradu do 1°C, uz povremen sneg.Na severu Vojvodine u nedelju suvo. U ostalim predelima Srbije biće umereno do pretežno oblačno, ujutro ponegde sa slabim padavinama. Tokom dana i u ovim predelima očekuje se uglavnom suvo, a u toku večeri i noći očekuje se jače naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom. Duvaće slab jugoistočni vetar, krajem dana i u toku večeri u skretanju na severozapadni. Minimalna jutarnja temperatura od -1°C na severozapadu do 4°C na jugoistoku Srbije, maksimalna dnevna od 2°C na severu do 10°C na krajnjem jugoistoku Srbije, u Beogradu do 3°C.U Srbiji u ponedeljak oblačno sa susnežicom i snegom, a na jugoistoku i istoku sa kišom. Maksimalna temperatura biće od 0 do 4°C, u Beogradu do 1°C, a u Negotinskoj Krajini do 7°C.

Temperature i do -8

Kako prognozira, u utorak na severu Vojvodine biće suvo, a u ostalim predelima oblačno sa kišom, susnežicom i snegom.

Foto: Profimedia

 

 

- Maksimalna temperatura biće od 0 do 5 stepeni. U sredu na severu Srbije suvo i vedro, ujutro uz umeren mraz, a u ostalim predelima biće oblačno, još tokom jutra i prepodneva sa slabim snegom. Biće hladno. Jutarnja temperatura u Vojvodini biće i do -8 stepeni i to zahvaljujući vedrom vremenu i većem izračivanju vazduha, dok se u ostalim predelima očekuje zbog oblačnosti i manjeg izračivanja toplije, uz temperature oko 0°C. Pod uticajem ciklona, vazdušni pritisak biće ovog vikenda i u ponedeljak oko ili ispod proseka, a u utorak u osetnijem porastu - ističe Đurić.

Od srede se očekuje da cikloni nastave put dalje ka Crnom i Egejskom moru i istoku Mediterana. Istovremeno, sa zapada će jačati snažan anticiklon, a dalji porast vazdušnog pritiska biće uvod u stabilizaciju vremena od srede.

- Od četvrtka u Srbiji potpuno stabilno. Ujutro se očekuju magla i mraz, a tokom dana maksimalne temperature biće oko prosečnih vrednosti za najhladniji deo godine (1 do 5°C). Zbog prisustva ciklona na visini iznad Grčke, više oblačnosti i pojave slabog snega može biti još uglavnom na planinama zapadne, južne i istočne Srbije. Nešto toplije biće sredinom januara - istakao je Đurić.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".