“Maratonci trče počasni krug” je film koji se gleda po “sto puta”, smeje se na iste fore i jednostavno ne može da dosadi.

Priča jednog od najboljih ostavrenja jugoslovenske kinematografije događa se u vremenu između dva rata (1935). Film je snimljen 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave koja je nastala desetak godina ranije.

Familiju Topalović sačinjava šest generacija muškaraca od kojih najmlađi ima 25 godina, a najstariji 120.

 

 

Ko zna koliko ste puta, šetajući Beogradom, prošli pored nje, a da niste obratili pažnju.

Kuća u kojoj žive Topalovići i u kojoj se nalazi njihovo “Dugo konačište” nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda.

Orunula i zapuštena, dvospratnica Topalovića izgleda sasvim drugačije.

Na gornjem spratu kuće pojedini prozori su razbijeni, a unutra se vidi da se zidovi ljušte, malter otpada, a u samom dvorištu poređano je mnoštvo umetničkih slika.

Za snimanje je upotrebljena kao eksterijer, a scene unutra snimane su na drugim lokacijama i studiju. U ovom dvorištu snimane su i scene dešavanja ispred kuće, pa tako i jedna od najpoznatijih scena domaće kinematografije kada Bora Todorović (Đenka) izgovara ono čuveno “Da znate da je ukusan Pantelija“.

Zanimljivosti:

Početna scena filma snimana je u Pančevu, u pitanju je zgrada nekadašnje kafane Kragujevac.

Kuća Bilija Pitona se nalazi na Topčideru, od meteorološke stanice naniže ka Rakovici.

Scena u kojoj Bora Todorović i Seka Sablić “vežbaju” za film, a on je oslovljava sa “kupačice moja”, snimana je na jezeru Trešnja koje se nalazi oko 30 kilometara daleko od Beograda, na avalskom putu.

Foto: Jutjub printskrin/GANDRA

 

 

Jedan deo filma je sniman u Pančevu. Scena obračuna Topalovića i Bilija Pitona je snimana u ulici Đure Jakšića, a svega dvadesetak metara odatle se nalazi trg na kojem Bora Todorović objavljuje da ponovo radi bioskop.

“Vidi tata pa to je gospodin Rajković, a šta mu je?"

Ova antologijska scena snimljena je u Košutnjaku.

Ko je Đenka?

Veruje se da je inspiracija za lik Đenke kojeg u filmu tumači Bora Todorović bio predratni čuveni snimatelj Kosta Novaković. NJegov studio nalazio se u Kursulinoj ulici, a bio je stručnjak za erotski film. NJegovo najpoznatije ostvaranje datira je "Grešnica bez greha" iz 1930. godine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".