Nekoliko sigurnosnih kamera, sa video-nadzora na okolnim objektima, zabeležilo je njegovo kretanje. Otkriveno je da je nestali Matej iste noći, iz neobjašnjivih razloga boravio u tzv. Španskoj kući.

Španska kuća je polusrušeni objekat u beogradskom naselju Savamala. U vreme kada je sagrađena predstavljala je jedan od najreprezentativnijih objekata u ovom delu grada, a početkom 21. veka postala je jedan od njegovih simbola. Nalazi se u ulici Braće Krsmanović br. 2.

Španska kuća je podignuta oko 1880. godine kao palata sa podrumom, prizemljem i spratom. Oblikovana je u duhu akademske arhitekture 19. veka. U vreme kada je sazidana zgrada je bila jedan od najreprezentativnijih objekata u ovom delu grada. Korišćena je za potrebe Pristaništa kao carinarnica, a kasnije kao skladište, a njome se služilo i Srpsko brodarsko društvo. Posle Prvog svetskog rata u objektu je bio smešten i Muzej rečnog brodarstva.

Okupacione vlasti su tokom Prvog svetskog rata u "Špansku kuću" smestile i nekoliko soba za karantin prispelih putnika. Kada je izbila epidemija španske groznice, cela zgrada je pretvorena u karantin, iz kog mnogi ljudi nisu izašli. Narod je zato zgradu prozvao "Španska kuća".

Od sredine 20. do prve decenije 21. veka ovaj objekat, danas poznat kao Španska kuća, promenio je nekoliko zakupaca i gotovo isto toliko planova za rekonstrukciju, koji su prekidani najčešće zbog nedostatka novca.

Postojali su  planovi da pomenuti objekat dobije muzejsku namenu imala je firma Jugoslovensko rečno brodarstvo, koja je kancelarije u ulici Braće Krsmanović zakupljivala desetak godina, sve do 2003.

Nakon prelaska sa planske na tržišnu privredu pojavio se investitor voljan da obnovi ovaj objekat i u njemu otvori hotel. Tada je potpuno uklonjena unutrašnjost građevine, tako da su ostali samo spoljni zidovi, a dograđeni su neki novi elementi. Nažalost i ovaj pokušaj obnove propao je zbog finansijskih problema. Zgrada je ostala napuštena ruševina, bez krova i prozora.

Bilo je pokušaja i da ona postane stecište umetnika, ali je rezultat bio isti...

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".