Kon je rekao da će skok novozaraženih prouzrokovati izbegavanje ljudi da se obrate lekaru u vreme praznika, dodajući da virus sada prolazi i kroz vakcinisane, kao i da će Nova godina pogoršati situaciju.

- Pitanje je samo koliko će biti onih koji će morati da se hospitalizuju i koliko će to zaista pogoditi naš zdravstveni sistem, koji je u ovom trenutku najvažnije sačuvati. Ovo je početak šestog talasa kovida ili drugi pit petog talasa" naveo je on.

Novi soj korona virusa uspeva da zarazi i vakcinisane, ističe Kon, ali prema dosadašnjim podacima ne uspeva da stvori dramatičnu kliničku sliku, pa uglavnom nema potrebe za hospitalizacijom.

- Kod osoba koji imaju slab imunosistem, bilo zbog bolesti ili zbog godina, može da se razvije teška forma oboljenja i da dođe do smrti. Zato je veoma bitna treća doza cepiva, jer se pokazalo da efektivnost vakcina raste posle treće doze -  zaključio je Kon.

Povećanje broja zaraženih u danima za nama, kaže Kon, ne možemo zaustaviti bez uvođenja ozbiljnijih epidemioloških mera.




 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".