Претежно су отказани летови кинеских компанија, попут "Чајна истерна" (368) и "Ер Чајне" (141), а најтеже погођени аеродроми су у Пекингу и Шангају, са укупно 300 отказаних летова, наводи ББЦ.


Хонг Конг је забранио све летове јужнокорејске авио-компаније "Кореан ер" на две недеље, након позитивних случајева међу неким пристиглим путницима.

У међувремену, најтеже погођене америчке компаније су “Јунајтед” (84) и “ЏетБлу” (66).

Компанија “Јунајтед” је прошле недеље упозорила да је пораст броја случајева заражених омикроним имао директан утицај на летачко особље те компаније, због чега су многи запослени морали да се самоизолују.

Али, лоше време је такође разлог отказивања летова, пошто је снежни покривач одложио летове и пореметио ситуацију на путевима у западној држави Вашингтон у недељу.

Такође, америчке власти су саопштиле да надгледају више десетина бродова за крстарење на којима су регистровани случајеви ковида, при чему је неким бродовима био забрањен улазак у луке на Карибима.

Укупно, више од 8.000 летова је приземљено током дугог божићног викенда који је почео у петак.

Иако је број отказивања само мали проценат од укупног броја, он је већи од уобичајеног и долази у доба године када многи путују како би провели време са својим вољенима, оцењује ББЦ, додајући да су авио-превозници већ, због пандемије, изгубили више милијарди долара.

Забележени случајеви ковида нагло расту широм света, углавном због омикрон соја.

Скоро 5,4 милиона људи умрло је од корона вируса широм света, према подацима америчког Универзитета Џонс Хопкинс, а регистровано је скоро 280 милиона потврђених случајева.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".