Градоначелник главног града Србије рекао је да се планира 150 станица за јавне бицикле, на којима ће моћи да се изнајми или паркира то превозно средство, а овим системом велики део јавног градског превоза биће растерећен.

- Широм света градови прихватају иновативан приступ урбаној мобилности, који се базира на одрживим видовима јавног превоза, уважавајући ‘зелену хијерархију’, односно еколошки прихватљивије видове кретања у метрополама. Систем јавних бицикала је део важног сегмента транспортног система који промовише здравији живот, чистији ваздух, као и безбедније улице и побољшану приступачност - навео је Радојичић.

Укупна вредност овог пројекта износи око пет милиона евра, а обухвата финансирање, набавку, као и изградњу јавних станица. Рок трајања ове концесије предвиђен је на 15 година.

- Стратешки циљеви Града Београда оријентисани су ка развоју пешачко-бициклистичког саобраћаја. Тренутно у Београду имамо 103 километра уређених бициклистичких стаза, а Планом одрживе урбане мобилности, који је прошле године проглашен за трећи најбољи план одрживе урбане мобилности у Европи, планирана је изградња још око 500 километара бициклистичке инфраструктуре у наредних десет година - закључио је Радојичић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".