Ана је била усвојена ћерка Зорана Радмиловића и Дине Рутић, а дипломирала је глуму у класи професора Радослава Миленковића.

Ана Радмиловић провела је године младости углавном на Врачару и у Цавтату, завршила Дванаесту београдску гимназију, студирала глуму у Новом Саду, дипломирала на улогама слуге Степана (Женидба и удадба) и Ане од Клева (Хенри и његових осам жена), али се није посветила глуми него новинарству и писању. Низ година била је запажени извештач о догађајима са Косова.

Фото: Архива Новости

 

 

Објавила је књиге "Залажем се за лаж" (2009, приређивач текстова свог оца Зорана Радмиловића), узбудљиву, смешну и тужну, писану из доњег ракуса – из угла детета - прозу "Кад је свет имао бркове" (2011) и псеудодокументаристички роман "Тезге, пумпе, у брдима манастири" (2012).

Писала за многе листове и иза себе има преко две хиљаде текстова, извештаја, интервјуа и колумни.

Ана Радмиловић, која је најлепше успомене на оца сачувала у књизи "Кад је свет имао бркове".

Љубав и поштовање према свом оцу Зорану Радмиловићу често је истицала. Била је љута што га је наше друштво доживљавало као "кафанског човека" јер је био нешто потпуно друго.

- Мој отац био је веома образован, прави интелектуалац, погађало ме је што су га спуштали на ниво кафанског човека. Када је умро, преселила сам се у његов радну собу коју смо звали раденичка, и тамо затекла латинске, старогрчке, шпанске, немачке речнике и разну другу литературу. Био је веома студиозан, тако да је идентификација са Радованом ИИИ погрешна, добар глумац који је сјајно одиграо једног малограђанина, али приватно није био ни налик њему.

Фото: Архива Новости

 

 

- У Зајечару већ двадесет година постоји манифестација Дани Зорана Радмиловића, а искрено се надам да ће нове власти имати мало више пијетета према његовом имену јер су га заиста много арчили. Била сам два пута тамо и осетила сам се као на неком поселу. Многи су правили публикације и писали књиге о њему које су потпуни фалсификат. Ја имам право да будем субјективна и мислим како је он био највећи српски глумац, као и да није заслужио да га на тај начин користе - рекла је својевремено Ана.

- Слава га је оптерећивала и није му пријало кад га препознају на улици, волео је мир и трагао за њим, а од њега ми је у васпитању остала и блага гадљивост према моћним људима и онима који се моћнима додворавају. Гајио је неку исправност и у складу са њом живио - говорила је Ана Радмиловић.

Ана је знала да кроз смех каже како је као мала веровала у све Зоранове анегдоте, али да када је одрасла - схватила је "да све лаже", јер јој је причао да је био "најбољи, кошаркаш, да је ишао 100 километара пешке до школе" и сличне приче.

Фото: Архива Новости

 

 

Њена мајка Дина Рутић отишла на онај свет убрзо након ње. Дина је умрла 22. јануара 2019, а о њеној и Зорановој љубави ће се причати још дуго.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".