Хапшење Маринка М. (40) и његове емотивне партнерке Јелене Ђ. (31), због сумње да се бавио зеленашењем и од дужника лажним уговорима о зајму одузео чак 30 станова, кућа, пословних простора, као и грађевинско земљиште, подсетило је јавност на трагичан случај младића из Крагујевца, Драгана Ранковића (24), који се обесио због дуга од 300 евра. Молер Владан Раденковић (47), које је такође преваран од стране зеленаша, претио је да ће се запалити уколико дођу да му одузму кућу.

Закон зеленашење дефинише као позајмљивање новца уз нереално високу камату и злоупотребу дужникове лакомислености односно тешке животне ситуације. Међутим, велики проблем са зеленашењем јесте то што се у пракси веома тешко доказује. Осим приватних лица из криминалног миљеа, позајмице са драконским каматама дају и привредни субјекти ван банкарског система.

Фото: МУП

 

 

- Закон о облигационим односима прописује законску затезну камату која је осам одсто плус та нека европска каматна стопа, тако да се ту ради о каматама које су 10, 12 одсто и могло би се тумачити да је све изнад тога зеленашки уговор - објаснио је својевремено за РТС адвокат Душан Марковић.

Приватна лица која послују с друге стране закона одређују још више камате од оних које се уговарају у разним агенцијама, залагаоницама, златарама... Често се дешава да дуплирају основни дуг после дана кашњења. Касније камату рачунају на дуплиран дуг, а жртве доспевају у зачарани кругу. На зеленашење се потом надовезује изнуда, која укључује претње па и примену физичке силе.

ФОТО: Д. Балшић

 

 

 
- На жалост, наше друштво па чак и држава то олако прихватају и благо реагују иако зеленашење изазива велике потресе. Општи мој утисак је да је релативно мали број процесуираних дела у односу на то колико је та појава раширена. Уопште мислим да су благе казне - рекао је за РТС професор Добривоје Радовановић, криминолог.
 
За кривично дело зеленашење предвиђена је казна до три године затвора, а за уговоре веће вредности до осам година. Изнуда се кажњава од једне до осам година затвора односно пет до 20 за криминалне групе. Стручњаци истичу да већина људи који позајмљују новац од криминалаца знају да им, уколико не врате дуг прети пребијање, силовање, и одузимање или уништавање имовине. Ипак, позајмице узимају јер нису у стању да реално сагледају ситуацију.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".