Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је пре два дана најавио да ће преговори о безбедносним гаранцијама између Русије са САД и НАТО почети у јануару.

Рјапков је истакао да након разговора морају да уследе конкретни кораци. Подсетио је да је руска страна од почетка наглашавала да је спремна да уђе у дијалог одмах и без одлагања.

- Како сам разумео, њих спречава Божић. Вероватно ће бити неке врсте паузе између католичког Божића и Нове године, али више од тога не можемо да одлажемо - поручио је Рјапков.

- Желимо брзу формализацију договора које смо ставили на папир у уговорној форми. Ако предуслов америчке стране буде да ми на сопственој територији спроведемо одређене мере, које ће се "допасти" Вашингтону и другим престоницама НАТО, или које по диктату Кијева Американци желе да поставе као захтев да наставимо рад, онда то неће успети - рекао је Рјапков.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума о безбедносним гаранцијама са САД и НАТО који, између осталог, укључују одредбе о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о неширењу НАТО на исток.

ЈАНУАР

САМИТ о безбедносним гаранцијама на експертском нивоу могао би да буде одржан у Женеви у јануару, а тачан датум биће накнадно објављен, саопштио је у четвртак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Руску страну представљаће заменик министра спољних послова Сергеј Рјапков. Председник Путин је спреман у сваком тренутку на дијалог - рекао је Песков.

(Новости онлајн)