У главном граду Албаније Тирани јутрос су се са домаћином премијером Едијем Рамом састали председник Србије Александар Вучић и председник Владе Северне Македоније Зоран Заев.

Пред планарни састанак њих тројица су се сликала заједно и прво се може приметити на слици јесте да је сваки од државника изабрао другачију одевну комбинацију и другачију боју кравате.

Одавно је познато да државници кравате не користе само као одевни и модни детаљ, те знак поштовања, уважавања и пристојности, него и као скривену поруку.

Бојом кравате често поручују какав је њихов став према неком догађају, скупу и другим државницима којима се тим поводом састају.

Кад је реч о женама одавно је познато да је некадашња државна секретарка САД Медлин Олбрајт за сваки састанак помно бирала брош који ће понети јер је њиме свом саговорнику слала поруку шта може да очекује од састанка - је ли јој је симпатичан или ће га понизити, те одувати. Њен најзлокобнији број била је змија.

 

Олбрајтова шаље поруке брошевима

Медлин Олбрајт је најпознатија политичарка која је скривене поруке саговорницима показивала разним брошевима. Неке брошеве је носила из политичких, а неке из личних разлога. Из политичких разлога, најпознатији је пример броша у облику змије. После првог састанка са Садамом Хусеином, чула је да је изјавио да је слична опасној змији. На другом састанку са њим, Медлин Олбрајт је носила брош у облику змије. Верујем да тај пример поставља основу целој збирци њених брошева", каже директорка изложбе Олбрајтових брошева.

Брошеве је скупљала од ране младости, али је тек у државној служби почела циљано да је користи. Приликом једног говора о стању у БиХ, секретарка је ставила брош у облику љиљана. А за давни разговор са српским епископом Артемијем изабрала је компликовани брош, ваљда због сложене ситуације.

И сада већ бивша канцеларка Ангела Меркел поруке је слала бојом свог сакоа па су аналитичари свакој од боја дали значење према ком је саговорник могао да "зна" шта ће да га снађе у Берлину.

- Реч је о великој идеји која ће са протоком времена само снажити, морамо да размишљамо о будућности. Данашњи споразуми су веома важни за нас, створиће да овај део Европе буде без граница. 💠Пленарна седница на којој присуствују председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Албаније @едирамаал и председник Владе Републике Северне Македоније @зоранзаев. #ОпенБалкан, објавио је председник на званичном Инстаграм налогу Будућност Србије.

Плава Кравата

Председник Србије одабрао је да данас понесе плаве нијансе, а како се верује, плава кравата говори о томе да сте особа којој се увек може веровати. Власници плавих кравата су добри говорници, гласни су, имају стила и воле са ентузијазмом да пропагирају своје идеје.

Црвена кравата

Насупрот њему, Рама је одабрао црвену кравату која по веровању симболизује жељу за доминацијом. Ову боју кравате бирају особе које желе да покажу своју снагу и надмоћ и појачају своју грлатост у датој ситуацији. Такви мушкарци обично околини желе да дају до знања да су у центру пажње.

Пурпурна/љубичаста


Премијер Заев одабрао је за днаашњи сусрет прскану кравату пурпурне/љубичасте боје, која је традиционално знак обиља и богатства. Извршни директор једне њујоршке фирме Рос Знавор својевремено је рекао да радије на пословним састанцима носи пурпурну кравату него црвену, јер она, како тврди, показује самопоуздање и помаже му да остави снажнији први утисак.

- Носећи кравату мање традиционалне боје својим пословним сарадницима и клијентима поручујем - добро се осећам у својој кожи и особа сам с којом желите да изградите пословни однос - објаснио је пре пар година. И професор Џошуа Блу из хонконшке Кенеди школе на предавања најчешће одлази с пастелно љубичастом краватом око врата јер, како каже, та пригушена боја помаже његовим студентима да им не буде досадно док га слушају.

(Курир)

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".