Шер Мохамед Абас Станикзај, заменик министра спољниш послова, истакао је да је одговорност на државама као што су Сједињене Америчке Државе, које су направиле блокаду у вредности од неколико милијарди долара резрви централне банке, неопходних Авганистану да после ратног периода стане на ноге.

- Замрзавањем средстава утичу на обичне људе, а не на талибанске власти - рекао је Мохамед Абас Станикзај на конференцији којој су присуствовали званичници организације Уједињених нација за избеглице и Међународне организација за миграције.

Према прогнозама Уједињених нација неколико милиона Авганистанаца могли би да се сусретну са глађу током зимског периода, без интервенција хитне помоћи. Како се наводи, међународне заједнице нису спремен да сарађују са талибанима, а удео у томе има забринутост за права жена и њихов политички живот.

Након што су Талибани тријумфовали, уследио је нестанак стране помоћи што је довело, ионако рањиву авганистанску економију, до скоро потпуног колапса. Милиони људи остало је без посла, док банкарски систем функционише само у неким сегментима.


- Ако се политичка и економска ситуација не промени, биће више миграција - истакао је талибански службеник.

Талибански министар спољних послова Амир Кан Мутачи данас борави у Исламабаду, уочи састанка министара спољних послова Организације за исламску сарадњу са представницима Међународног комитета Црвеног крста, где ће се разговарати о ситуацији у Авганистану.

Талибански министар спољних послова Амир Кан Мутачи истакао је да су међународне хуманитарне организације добродошле, па ће им власт омогућити све потребне гаранције и потврде за несметан рад.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".