Он је као тужилац у Хрватској, пред почетак рата у бившој Југославији, ухапсио Ражнатовића, касније шефа паравојне Српске добровољачке гарде.

- Ухапсили смо га у раној фази припреме за рат. Морам рећи да су га ухапсили полицајци из Двора на Уни, иначе српске народности. Били су то класични југословенски милицајци. Луксузни џип из Београда два пута се лагано возио око станице милиције. Путници у џипу осматрали су станицу и класични милицајци одмах су реаговали, позвали своју патролу да их заустави. Нашли су им аутоматско оружје, бомбе и затворили их. Дакле, чист случај. Нико није знао да ће Аркан ту проћи. Наравно да су се наши у Загребу накнадно хвалили да су их дуго пратили и тек онда ухапсили, али ништа од тога - прича Нобило и додаје:

Фото: Н1 принтскрин

 

- У почетку нисмо имали ништа. Али како смо Аркану запленили мини-аутомат "хеклер и кох", преко фабричког броја смо утврдили да је тај аутомат продат Савезном секретаријату унутрашњих послова и било нам је јасно за кога он ради. Са суђења Аркану и још двојици остало ми је у сећању да је Аркан био доста елоквентан. Одржао је релативно јак завршни говор. Видело се да је самопоуздан. Вероватно је имао информацију да ће га савезне службе за које је радио извући. У својој одбрани он је тврдио да је само возач "војводе Бандића". Тај војвода Бандић је био човек скромних интелектуалних могућности. Већ мало старији. Рекао бих, и предмет зафрканције. Измислио је да је војвода и себе у то уверио. Аркан се држао усправно као вођа, а у одбрани мора бити возач приглупог човека. Ја сам се забављао тако што сам свако питање Аркану започињао са "ви као возач војводе Бандића..." Аркан је у себи беснео, али је то морао гутати.

ФОТО: Архива/Википедија

 

Нобило каже и да је Аркан дао знатан допринос стандарду затвореника у Хрватској.

- Наравно да су га одмах посетили агенти тајних служби Хрватске. Преговарали су, а он је тражио ТВ пријемник у ћелији и одобрили су му. Након што је изашао, телевизор је оставио затвореницима у ћелији, након чега су и другима то исто морали дозволити - каже он.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".