Чубрило истиче да треба да се спремимо на чешћу појаву снега у односу на протекле зиме.

- Најхладнији период вероватно крај децембра и већи део јануара, а најхладнији месец највероватније јануар. У јануару могућа појава јаких мразева. Фебруар би могао донети нешто топлије време, али постоји одређена вероватноћа (око 40%) да и овај месец буде релативно хладан - каже Чубрило.

Фото: А. Ровчанин

 

Временска прогноза нашем делу Европе доноси доста променљив децембар, уз честе падавине и смене отопљења и захлађења.

- Како месец буде одмицао, а количина хладног ваздуха на северу буде расла све чешће ће хладне епизоде доносити снег и у ниже предела. Са оваквом синоптиком овај месец би имао значајан суфицит падавина. Крајем месеца може доћи до јачег захлађења. У таквим условима јаунар би могао бити хладан и богат снежним падавинама - рекао је Чубрило.

Фото: Милена Анђела

 

Како даље објашњава, временска прогноза за фебруар такође може бити донети падавине, а како нема сигнала за висок ваздушни притисак над југоистоком Европе, врло вероватно је да би ка нама често долазило до упада врло хладног ваздуха који би опет из Русије овог пута директно ишао ка средишњој Европи, а онда у налетима и ка нама.

- То би вероватно донело релативно хладан фебруар богат падавинама, али уз могуће периоде топлијег или на кратко релативно топлог времена.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".