Писма која никад пре нису објављена и која је Ана писала баки, између 1936. и 1941. године, пре дневника који је писала од свог 13. рођендана до тренутка када су нацисти открили скровиште у којем се крила с породицом, сада могу да се прочитају. 

Фото: Википедија

 

"Имам доста дугу косу... тата и мама желе да је ошишам, али ја бих радије да је пустим да расте. У устима имам малу справу, протезу, па сад сваке недеље морам да идем код зубара. Тако се то понавља осам недеља, и наравно, није ми баш угодно", писала је својој баки у пролеће 1941. године.  

Касније те године писала јој је и о рођенданским поклонима које је добила, пише "Гардијан".  

"Од маме и тате добила сам бицикл, нову школску торбу, хаљину и још доста тога. Маргот ми је дала свој прибор за писање, јер сам потрошила онај који сам имала. А нисам лоше прошла ни са свећама и осталим малим поклонима. Јако је топло овде, да ли је тако и код вас? Јако ценим Стефанову песму, добила сам једну и од тате, али то се и очекивало. Јуче сам изашла са Сане, Ханели и дечаком. Било је забавно. Што се дечака тиче, ту ми не мањка дружења".

Холандију су нацисти напали 10. маја 1940. године, и започели прогон Јевреја. То се осликавало и у њеним писмима.

"Часови су се завршили за Јевреје. Добићу нову хаљину, јако је тешко доћи до тканине, и у замену је потребно дати доста купона", писала је.  

У другом писму баки се поверила и рекла да би поново хтела да се бави клизањем.  

"Морам да будем веома стрпљива док се не заврши рат. Ићи ћу на тренинге ако тата буде могао и даље да их плаћа, а када будем јако добра у клизању, тата ми је обећао путовање у Швајцарску, да вас све посетим."

Писма су показатељ тог разговорног, неслужбеног и лежерног стила који је Ана употребила и у свом дневнику, који је продат у више од 30 милиона примерака широм света.  

Ана је била јако блиска са својом баком Алис Франк, и много тога је наследила од ње.  

"Била је то породица снажних жена, што се може видети и из писама које је писала", наглашава Ив Кугелман.  

Ова колекција, како објашњава Кугелман, свету ће понудити једну ширу и заокруженију слику о Ани Франк.  

"С овом књигом читаоци добијају знатно више контекста иза њене приче, њене културе, живота ове јеврејске породице и њених корена."

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".