Биљана је у емисији испричала да је пре неколико година имала бенигни тумор панкреаса и открила детаље о својој болести - како ју је открила, третирала, оперисала тумор и како сада одржава своје добро здравствено стање.

Фото: Душан Мишић

- Кад се каже тумор панкреаса обично се мисли на "оно најгоре". "Ја сам заиста имала срећу да у правом тренутку откријем тумор - каже Биљана и подвлачи да тумор панкреаса није исто што и рак, иако су многи склони да чим чују за тумор помисле да је у питању малигна појава. Срећом, Биљанина болест није била малигна. Испричала је да је тумор био величине фудбалске лопте и да до последњег тренутка заправо није било познато да ли је у питању бенигни или малигни тумор: " Тумор који је био величине 600 грама, 11 центиметара - то је као једна фудбалска лопта, а ми до последњег тренутка нисмо заиста знали да ли је тумор малигни или бенигни, међутим када је урађена анамнеза онда су видели да је дошло полако до "раслојавања", што ја кажем - заиста ме је Бог погледао да ја то уклоним у право време, јер да смо сачекали неких 5 - 6 месеци, не бих знала у ком правцу би то могло да се развије 

Познато је да Биљана води и увек промовише здрав начин живота, међутим признаје да се годинама уназад осећала уморно, што ју је навело да помисли да нешто није у реду.

Фото: Инстаграм принтскрин/biljanacity

 

- Правилно се храним, не пушим, не пијем, идем на спавање око 22 сата, бавим се физичком активношћу идем у теретану, ишла сам и на јогу, али последњих 7-8 година ја сам осећала константан умор, нисам имала снаге, често сам била болесна, такође имам редовне циклусе који трају четири дана али после тих циклуса нисам могла да се опоравим по три недеље - као у случајевима анемије, додаје.

Због оваквих симптома сматрало се да Биљана има хипотиреозу, односно смањену функцију штитасте жлезде.

Како је открила у емисији, Биљана се 15 година лечила од хипотиреозе, за коју су касније професор др Никица Грубор и један чувени ендокринолог установили да није прави узрок Биљаниног стања, већ да је узрок други - цистични тумор панкреаса који је давао симптоме сличне хипотиреози.

Фото: Небојша Параушић

 

Биљани је потпуно јасно да њено стање јесте деловало као хипотиреоза јер је заиста имала проблем са отицањем и са гојењем, чак и са упорним целулитом, а у том периоду је осећала неку врсту анксиозности и, како каже, полу - депресије.

Биљана се брзо повезала са професором Никицом Грубором и заказала преглед, а после месец и по дана је уследила и операција.

- Кад сам се пробудила ја сам имала рез 20 сантиметра преко стомака, тако да се некад шалим да ћу можда неку птицу ту да истетовирам. - Присетила се да је операција трајала четири сата, али да је била врло храбра, а особље "Прве хируршке" дивно.

- Не ради се ту само о мени, тамо су они стварно 24 сата за све пацијенте и ја сам била 10-ак дана у болици. Ја сам овако нежне грађе али сам тамо била чврста и нисам плакала, али ја нисам могла да ходам, полако сам ходала, нисам могла сама да одем до купатила, огроман је рез, имате катетер и тако даље -

Иако је операцијом Биљани отклоњен један део панкреаса, сви други органи остали су нетакнути, што није увек случај код оваквог захвата, испричала је гошћа Ординације.

Она сада једном годишње уради контролну магнетну резонанцу, а истиче да јој је најважније да прати свој организам.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".