Гостујући у Дневнику РТС-а, Марко Кадија, директор Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију Клиничког центра Србије рекао је да је ноћас био уобичајен број хоспитализованих пацијената.

Др Кадија додаје да време од јутрос може да утиче на повећање бројева пацијената, пошто пада снег. Каже да генерално прати препоруке које долазе са разних медија и чини му се да их суграђани не поштују.

Фото: Д. Миловановић/М.Анђела

- Старија популација мора да се ослони на фирме које врше доставу, да не излазе док се улице не рашчисте, важна је помоћ комшија, пријатеља, унука да их спрече да излазе. Најстарији суграђани први су ујутру у продавницама, а улице у том тренутку не могу да буду рашчишћене - препрорука је да се не излази док се ситуација не стабилизује - рекао је др Кадија.

Што се тиче свих осталих који морају да излазе и иду на посао, адекватна обућа је препорука број један - обућа са ђоновима који се не клизају, то је најважнија ствар.

Фото: Д. Миловановић/М.Анђела

 

Указује да морамо да будемо концентрисани када ходамо, да обратимо пажњу на "црни лед", залеђени тротоар. 

- Изгледа као да је влажан, али то су најклизавије површине и падови на тим површинама доводе до озбиљних повреда - наглашава Кадија.

Препоручује и да се не носи превише ствари у рукама, пошто су потребне за балансирање при ходању. - Ходајте као пингвин, да се руке користе за одржавање равнотеже. -

Додаје да је битно да се избегавају пролази као пречице, неочишћени делови између зграда, да се користе рукохвати.

Фото: П. Милошевић

 

- Не журити, носити ранац, то су неке од главних препорука за избегавање повређивања - подвукао је др Кадија.

Број кадрова највећи проблем у време пандемије.

Доктор наводи да је кадар у условима пандемије највећи проблем. Број лекара и медицинског особља не може се повећати, али су, како каже, навикли на ове ситуације.

- С обзиром да највећи број клиничко-болничких центара и "Бањица" нису у ковид систему, нисам претерано забринут, носићемо се са ситуацијом коректно - каже Кадија.

Фото: Јутјуб принтскрин/ PIXSELL

 

Клиника за ортопедију је давала људе за ковид болницу у Батајници. Доктор Кадија каже да су биле две тешке године.

- Као део Клиничког центра учествујемо у свим обавезама које КЦ преузима на себе, наша установа је давала лекаре и средње медициснки кадар, посебно од када је отворене болница у Батајници -  истакао је Кадија. "Уклопили смо се у ту активност и део смо тог ситема", додао је Кадија.

Најдуже листе чекања су за операцију кука, колена, кичме. - Били смо фокусирани на операције пацијената чија стања нису могла да чекају. Није било услова из много разлога за операције за примарне протезе кука и колена, па смањење листе чекања није било могуће - закључио је Кадија.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".