У суботу је за Београд прогнозирана киша и суснежица, температура ће ићи од 1 до 4 степена Целзијусових, а у недељу - хладније, ветровито и снег, пуно снега!

- На подручју Београда, у неделју ће бити ветровито са снегом - у нижим деловима града очекује се од 5 до 15 центиметара снега, у брдским око 20, а на Авали и Космају и до 30 ценитметара новог снега - саопштио је Републички хидрометеоролшки завод (РХМЗ).

Што се температура тиче, биће веома хладно, пракитчно између минималних и максималних температура неће бити велики разлике. У недељу ће тако бити од 0 до 1 степена, у понедељак од 0 до 2, а од уторка темптераутре иду и у минус.

Фото: Д. Миловановић/М.Анђела

 

 

С обзиром на то да ће у недељу дувати јак ветар, кажу у РХМЗ, и да ће бити пуно снега, очекују се и сметови, због чега треба бити опрезан, нарочито у саобраћају, те без зимске опреме на својим аутомобила не крећите нигде.

Со ће се посипати превентивно

Екипе "Београд-пута" у трећем степену приправности биле су и 7. децембра када се Београд прив пут ове зиме забелео.

- Ми смо у обавези да будемо спремни, управо обилазимо поједине делове града. Снег који је најављен биће озбиљнији, а територија коју покривамо је велика. Колико ће екипа бити ангажовано зависи од прогнозе, али претпостављамо да ће бити трећи или четврти степен приправнсоти што значи да ће не терену бити од 60 до 90 великих возила - каже за "Београд на Блиц" Жељко Марковић из "Београд пута".

Фото: Д. Миловановић/М.Анђела

 

 

Како је истакао, со ће се посипати превентивно.

Иначе, ово предузеће на располагању има 100 великих камиона и 20 мањих возила, која се ангажују током већих падавина.

Топли радијатори на Бановом Брду сутра ујутру

Што се тиче планираних искључења струје за викенд, она су за суботу планирана од 8 до 12 часова у Булевару Михајла Пупина на броју 165 Г, а у недељу у неколико улица на општини Палилула. Планираних искључења воде неће бити.

За сада нема информација да неки делови града сутра неће имати грејање, осим што се очекује да ће грађанима Бановог Брда сутра током раних јутарњи часова радијатори поново бити топли, наког што су од јурос од 9 сати без грејања због квара.

Прихватилишта спремна

С обзиром на то да се очекује веома хладно време, и установе социјалне заштите - Прихватилиште за одрасла и стара лица и Прихватилиште за децу, спремно дочекују хладне дане и имају довољно капацитета, саопштено је недавно из Секретаријата за социјалну заштиту.

- У Градском центру за социјални рад биће формирани дежурни тимови у свих 17 одељења, који ће усмеравати кориснике ка установама, превасходно ка Прихватилишту за одрасла и стара лица и прихватилиштима за децу и младе, како би им се обезбедило неодложно збрињавање – рекла је Наташа Станисављевић.

Како је додала, због све хладнијег времена у Београду, очекује се да ће у наредном периоду још људи затражити топлу одећу, храну и кревет. Свако лице које се из различитих разлога затекне на улици у стању хитне социјалне потребе биће адекватно збринуто, биће му обезбеђен смештај, храна, одећа и одговарајућа нега.

– Овом приликом молим све људе да уколико имају информације о лицу које је у стању социјалне потребе и којем је неопходно збрињавање и склањање са улице, то лице пријаве Градском центру за социјални рад, Комуналној милицији или Хитној помоћи. Никог нећемо оставити на улици и сви заједно морамо да помогнемо онима којима је наша подршка најпотребнија – закључила је секретарка.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".