Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије YUTA, рекао је да је ситуација алармантна и да директно зависи од Министарства просвете.

- Без обзира на законске одреднице које дефинишу како могу да раде туристичке агенције, дакле Закон о туризму, у обавези смо да поштујемо и оно што ради ресорно министарство. Прошле године није могло да се путује до лета, па је иза тога уследила забрана Министарства просвете за одлазак на екскурзије, што значи да нисмо могли да радимо до 18. јуна уопште - објаснио је Сеничић.

Према његовим речима, од 20 претходних месеци агенције су радиле само два месеца.

- Сви родитељи знају да кад добију понуду од агенције, све то плаћају на рате, док агенције све трошкове плаћају унапред, хотеле, превоз итд. Новац је плаћен и хотелијерима који су такође у незавидној ситуацији и тај новац је потрошен на реализацију њихових обавеза, те агенције нису могле да добију повраћај новац и изврше повраћај родитељима - додао је директор YUTA.

Сеничић каже да ће ситуација бити другачија ове године.

- Уредба о повраћају новца се односи само на путовања која су закључена до 15. марта 2020. године. Сва нова путовања иза тог датума, па и она која се сад уговарају, поступа се по Закону о туризму. Уколико родитељи уплате екскурзију, а она не буду могла да се реализују, агенција је дужна да у року од 15 дана врати новац родитељима - објаснио је Сеничић.

Додао је да је образована комисија са члановима Министарства просвете и YUTA чији је задатак реализација ђачких екскурзија.

- Како је све више дестинација у зеленим зонама и како се пандемија смирује, биће реализованих нових и старијих путовања - подвукао је он.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".