На сцену је закорачио у родном Власотинцу, а онда је његов раскошни таленат крчио пут за даље успехе и ангажмане. Како је у Ђошином животу много тога била необично, не изненађује чињеница да је решио да заврши факултет у 44. години. Али, што је наумио, увек је и остварио, те је дипломирао на Факултету за позоришну организацију и менаџмент у култури. Осим у глумачким водама, одлично се сналази и у улози водитеља, али и сценаристе.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Међутим, сцене Ђоше и Тике Шпица из "Породичног блага" насмејале су милионе гледалаца, многима су и данас омиљене, а постоје особе које бројне реплике знају од речи до речи. Управо снимајући култну серију Богољуб и Предраг постали су нераздвојни пријатељи.

- Ђошу ћу памтити, као и публика, по улози у серији "Породично благо". Међутим, он је за мене био и остао Богољуб Митић. Нама је сметало што нас зову по нашим ликовима Ђоши и Тики Шпицу, а не по правим именима. Кад је у Власотинцу снимао Љубиша Самарџић, ми га нисмо звали Шурда, већ смо се потрудили да сазнамо његово право име - говорио је раније за "Курир" Предраг.

Фото: В. Данилов

 

Њих двојица су се чак и окумили, њихово пријатељство је трајало годинама, а онда су се појавиле спекулације да су се посвађали и Ђоша је открио:

- Не дружимо се више, а разговарамо само кад се сретнемо у пролазу. А били смо нераздвојни 20 година кад ни куче није имало за које да нас уједе, а сад не можемо ни да се гледамо. Ни дан-данас ми није јасно о чему се ту ради, не могу да будем паметан. Можда је љубомора посреди, можда сам и ја крив. Али ја нисам променио пријатеље, остао сам исти какав сам и био - рекао је раније за "Блиц" Ђоша.

Фото: Архива ТВ Новости

 

Колико су били блиски говори и чињеница да је чувени Тика Шпиц крстио обе Ђошине ћерке.

- Ја сам Ђошу венчао и крстио његову децу Наталију и Олгу. Није ме слушао, а благовремено сам апеловао да се мане алкохола и естраде. Сећам се да када смо почели да се бавимо овим послом, он је имао 99, а када је умро 160 килограма. Тај податак говори којим начином живота је живео... - рекао је Смиљковић и додао:

- Пошто је имао тромб, лекари су га упозоравали, али он није слушао ни њих. Ми смо се због тога једно време и мало удаљили јер моје правило је да, када се ради, алкохола нема. Није желео да се врати на прави пут - додао је глумац.

Стил

Koliko su bili bliski govori i činjenica da je čuveni Tika Špic krstio obe Đošine ćerke. - Ja sam Đošu venčao i krstio njegovu decu Nataliju i Olgu. Nije me slušao, a blagovremeno sam apelovao da se mane alkohola i estrade. Sećam se da kada smo počeli da se bavimo ovim poslom, on je imao 99, a kada je umro 160 kilograma. Taj podatak govori kojim načinom života je živeo... - rekao je Smiljković i dodao: - Pošto je imao tromb, lekari su ga upozoravali, ali on nije slušao ni njih. Mi smo se zbog toga jedno vreme i malo udaljili jer moje pravilo je da, kada se radi, alkohola nema. Nije želeo da se vrati na pravi put - dodao je glumac.