У већини европских земаља закључивања оцена на полугодишту у школама нема, а то је укинула и суседна нам Хрватска. Сада је иницијатива за то покренута и у Србији.

Наиме, Форум београдских гимназија јуче је упутио захтев Министарству просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у циљу укидања закључивања оцена на крају првог полугодишта. 

Како је за 24седам објаснио Александар Марков из Форума београдских гимназија, ово би се односило на средње школе, али не искључује се могућност да, уколико неко тако процени, тиме буду обухваћени и основци.

Како истиче, пандемија је покренула ово питање јер се прошле године на полугодишту, као што ће бити и ове, само јурило за оценама, а запостављало се оно што је заиста важно - знање.

- Претходна и текућа школска година показале су потпуну непредвидивост у погледу начина похађања наставе и у оцењивању ученика због сложених епидемиолошких услова, и та неизвесност нужно је наметала и константну јурњаву за оценама. Све се свело на испуњавање бирократских форми.

Како објашњава саговорник, искуство показује, а посебно откако постоје е-дневници, да је потпуно несувисло закључивати оцене, јер родитељи свакако могу да сваког дана виде оцене. 

- То је, верујте, стрес и за децу и за наставнике. Након овог предлога требало би да се отвори друштвена расправа, да се сви изјасне да ли су за то. После тога то иде у Владу Србије, која након усвајање предлог шаље у Скупштину. То је, као и за сваки закон, крајња инстанца.

Претходно је Влада већ тражила смањење броја оцена, тачније да ученици на полугодишту морају да имају три, а не четири оцене, као што је тренутно. 

Форум београдских гимназија је, међутим, тражио допуну. 

- Ми смо тражили да број оцена буде пропорционалан броју предмета. Ако у средњој школи ђак има два пута недељно час из одређеног предмета, требало би да има две оцене, ако има недељно три предмета, онда три оцене, ако пак четири пута похађа тај предмет, онда да има четири оцене. Видећемо шта ће са тим бити - истиче Марков.

(24седам)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".