Министар просвете Бранко Ружић рекао је за РТС да су екскурзије теоретски могуће уколико је школа у зеленој зони, као и локална самоуправа односно дестинација у којој екскурзија односно настава у природи треба да се одржи, али је то суштински много компликованије извести.

Из Министарства просвете објашњавају да се екскурзије, излети, рекреативна настава и настава у природи за вртиће, основце и средњошколце могу реализовати само под условом да су и образовне установе и дестинације путовања у зеленој зони.

Фото: Танјуг

 

- Тим за школе има став да се организација екскурзија и наставе у природи у тренутним епидемиолошким условима могу реализовати само у случају да школа која организује путовање изводи наставу по зеленом моделу, а средина у коју се путује у зеленој зони. Потребно је да се директори школа обрате надлежним заводима за јавно здравље непосредно пред реализацију путовања (најраније седам дана) и провере да ли се школа налази у зеленој зони и да ли се локација наставе у природи, излета или екскурзије налази у зеленој зони. Ако се промени епидемиолошка ситуација, путовање ће се одложити, а то се регулише анексом уговора. Матурске екскурзије се не могу реализовати ван Србије - наводе из министарства.

Фото: Танјуг/АП

 

Подсећају и да је измењена Уредба о понуди заменског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано због ковида, те је на основу те измене заменско путовање могуће искористи најкасније до 31. децембра 2022:

- Уколико се путник одлучи за повраћај износа који је уплатио за нереализовано путовање, организатор путовања дужан је да изврши повраћај уплаћених средстава најкасније до 1. фебруара 2023. Школе и агенције, у сарадњи с родитељима, донеће одлуку о начину регулисања склопљених уговора о путовањима.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".