Група Београдски синдикат написала је песму "Анђели живе довека" на музику Андрије Чикића, који је убијен у масакру који се догодио 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар".Мајка Андрије Чикића, Сузана Станковић Чикић у емисији "Кец на једанаест" на телевизији К1, открива како је реаговала када је први пут чула песму која је снимљена по композицији њеног трагично убијеног сина.

- Песму сам чула пре него што је изашла у јавност. Београдски синдикат је био веома пажљив према нама родитељима. Желели су да ми дамо дозволу да она изађе у јавност, и ја када сам је први пут чула, исплакала сам душу. Тако носи снажну емоцију и говори о нашој реалности и не умем речима да пренесем. Све што кажем неће бити тако снажно и реално. Песма ме заиста дирнула, као и све друге родитеље, и рекли смо да она треба да се чује - рекла је Сузана Станковић Чикић.

- Ми смо добили десетине хиљада подршке. Али, некако подршка и емпатија друштва изостала је. Нисмо стали да схватимо шта нам се заправо десило. Како су нам деца убијена у школи, где су требала бити најсигурнија, шта је требало да променимо по том питању. Стекла сам утисак да су људи почели да се боје тих промена и наших таласања. Неки наши коментари су схваћени као таласање које би могло бити негативно. Питала сам се одакле страх, да ли је страх институција од неких других институција, или је страх генерално од непознатог. Неизвесност је ипак најгора. Мало се променило и мислим да људи и даље не схватају шта се десило и не схватају колика је размера трагедије и опасност да се нешто понови, ако ми нешто не променимо у друштву - објашњава Сузана и открива да она и њен супруг имају велике планове које морају да остваре у Андријино име.

Фото: Д. Миловановић, РТС принтскрин

 

 

"Ту је, не знам како бих рекла. Он је за мене ту, моја подршка, звезда која ми помаже да нађем смисао у мом животу сад. Шта је то што сада морам да урадим без њега? У његово име морам да сачувам његова дела, да супруг и ја заједно урадимо нешто у име наше породице и Андријино име, да оставимо нешто лепо овом друштву. Ми немамо више деце и желимо да оставимо леп траг у име целе наше породице и Андрије. Шта ће и како ће то бити, не знам. Не желим да урадим нешто само да бих урадила, већ да буде нешто што ће имати тежину, поруку. Почели смо с Андријиним такмичењем за младе композиторе које ће се одржати ове године. Ускоро ће бити расписан конкурс, радићемо на томе да такмичење постане Међународно. Не може све то тако брзо да се изведе, али радићемо на томе да заиста све има велику тежину. Жеља ми је да се то такмичење прошири на инструменталисте, јер је он био пре свега инструменталиста и да направимо нешто што ће бити инспиративно за нашу децу. Да се представе на међународном нивоу и да им то буде нека тачка да изван Србије покажу колико су талентовани. То је оно што за почетак желимо да урадимо."

Сузана Чикић је открила и како би Андрија реаговао када би чуо песму.

- Само би се насмешио. Било би му јако драго да је неко ко је толико дуго у музици и ко се доказао у музици, изабере баш његову композицију за овако једну снажну песму - закључила је мајка Андрије Чикића у емисији "Кец на једанаест" на телевизији К1.

Фото: Принтскрин K1

 

 

Феђа из Београдског синдиката открива како је настала песма "Анђели живе довека".

"Ово је нешто што нас је све много погодило и човек осети потребу да нешто помогне, уради, допринесе.

Оно што ми као музичари можемо је да направимо песму. Та песма је написана одмах после трагедије, стајала је дуго. Изашла је као емоција. Чуо сам Андрејину композицију и много ми се допала и онда смо то искористили, семпловали како се прави та хип хоп музика и преко тог бита је настала музика. Сећам се да сам седео утучен испред Храма Светог Саве када ми је стигла та музика, слушао сам је и речи песме су се саме написале. То је оно вероватно што је човек покупио током свих оних тужних дана. Таква је ситуација у којој човек мора да буде пажљив и одговоран и двоумили смо се да ли да је снимимо. Када је прошло неко време, ближила се годишњица, видели смо да нажалост, као и све ствари у нашем друштву се брзо заборављају и онда смо осетили потребу да то снимимо, али смо прво послали родитељима песму да видимо да ли се они слажу и да ли им се допада. Када су они рекли да то треба да се чује, снимили смо и спот. Оно што је мени драго је да је песма заживела и допада се људима", рекао је Феђа и додаје:

"Ја стварно верујем да су они сада на месту анђела, који по својој доброти и недужности заиста то заслужују. Верујем да их је Бог ставио крај себе, али оно што је најважније даље је да ми извучемо поуку из свега овога и да будемо заједно у оваквим ситуацијама, да се не делимо. Ти мали анђели нас гледају сада и мислим да смо одговорни према њима."

Феђа је прокоментарисао и како му се допадају Андријине композиције.

- Има ту неку меланхолију коју ја волим у музици. Изазаива те неке јаке емоције. Овај текст се не би ни написао да није било те његове композиције - закључио је Феђа.

БОНУС ВИДЕО