Умрла је Џини Епер, револуционарна глумица која је изводила вратоломије за многе од најважнијих жена филмске и телевизијске акције 1970-их и 80-их, укључујући звезду Линду Картер у ТВ серији „Чудесна жена“.

Њена браћа и сестре, Тони, Марго, Гери, Енди и Стефани, такође су радили у вратоломијама. Стивен Спилберг их је назвао „Флиинг Vallendas оф Филм“, према The Hollivood Репортеру, који је први известио о смрти Еперове.

Имала је 83 године.

Епер је умрла природном смрћу у недељу у свом дому у Сими долини у Калифорнији, рекла је портпарол породице Аманда Мичели за Асошијетед прес.

Сматра се једном од највећих у свом занату - Ентертаинмент Веекли 2007. назвао ју је "највећом каскадерком која је икада живела" - Епер је дошла из породичне династије каскадера која је укључивала оба њена родитеља, Џона и Френсис Епер. Њена 70-годишња каријера каскадерке и координаторке каскадера почела је када је имала 9 година.

- То је све што заиста знам, осим што сам мама или бака - рекао је Епер у документарцу из 2004. "Доубле Даре“, у режији Michelija.

Њена деца Еурлине, Richard и Куртис и њен унук Christopher пратили су је у каскадерском послу.

Било јој је тешко да добије много каскадерских радњи као жена рано, али је приметила велики пораст прилика јер су жене добиле више акционих улога касних 1970-их.

Њена револуционарна улога - и она са којом би се увек највише повезивала - била је у "Вондер Воман". Епер је упао кроз прозоре, разбио врата и одбио метке док је удвостручио Картера у серији која је трајала три сезоне од 1976. до 1979. на АБЦ и ЦБС.

Фото: Јутјуб принтскрин/FoundationINTERVIEWS

 

 

- Имам много тога да кажем о Џини Епер. Највише од свега, волео сам је. Увек сам осећао да се разумемо и ценимо. На крају крајева, то су биле 70-те. Били смо уједињени на начин на који жене морају да буду да би напредовале у свету мушкараца, кроз међусобно поштовање, интелект и сарадњу - рекао је Картер на Кс, додавши:

- Џини је била авангарда која је утрла пут свим осталим каскадеркама које су дошле после. Као што је Дајана била Вондер Воман, Jeannie Еппер је такође била Вондер Воман. Она ми је тако лепа. Џини, недостајаћеш ми.

У истој ери, удвостручила је Линдзи Вагнер у „Бионској жени“ и Кејт Џексон у оригиналном „Чарлијевим анђелима“.

Осамдесетих година прошлог века, Епер се чувено срушио низ клизиште за Кетлин Тарнер у филму „Романсинг the Стоне“ и борио се за Линду Еванс у њеним запетљањима са Џоан Колинс у ТВ емисији „Династија“.

БОНУС ВИДЕО: