Политичар и некадашњи амбасадор СФРЈ у Великој Британији Живан Берисављевић преминуо је данас у 89. години, саопштио је Војвођански културни клуб "Васа Стајић" чији је био члан.

Време и место сахране биће накнадно саопштени.

Живан Берисављевић је рођен у Мартинцима (Срем) 19. септембра 1935. године, студирао је права и апсолвирао на Правном факултету у Београду, а дипломирао на Високој школи политичких наука у Београду.

Био је главни уредник новосадске Трибине младих (1957–1958). Као јавни и културни делатник, један је од покретача Феста, Битефа, Бемуса и

Трећег програма радио Београда, као и културно-образовних телевизијских серија у функцији описмењавања и образовања одраслих, као и Конгреса културне акције.

Предводио је или био заменик шефа југословенских делегација на значајним међународним конференцијама у систему ОУН, као и у Покрету несврстаних.

Почетком 1967. године именован је за министра културе и образовања СР Србије, као најмлађи министар у укупној историји владе Србије.

У име СФРЈ потписао је низ конвенција и програма међудржавне билатералне сарадње у области културе, науке, образовања, информација и спорта.

Од фебруара 1977. до јула 1981. је на функцији амбасадора СФРЈ у Великој Британији, а од 1978. до 1981. и први амбасадор СФРЈ у Ирској.

Од новембра 1981. године па све до октобра 1988. године био је, између осталог, члан Председништва Покрајинског комитета Савеза комуниста Војводине (ПК СКВ), председник Покрајинског и члан Савезног савета за међународне односе и члан Управног одбора и Савета Матице српске.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: