У саопштењу се не прецизира који су то услови. Високи званичник Хамаса рекао је исто за Ал Џазиру.

- Брат муџахид Исмаил Ханије, шеф политичког бироа покрета Хамас, телефонирао је с катарским премијером шеиком Мохаммедом бин Абдул Рахманом Ал Тханијем и египатским министром обавештајних служби Аббасом Камелом и обавестио их да је покрет Хамас одобрио њихов предлог у вези са споразумом о прекиду ватре- наводи се у саопштењу Хамаса које преноси Ал Џазира.

Амерички, египатски и катарски посредници преговарали су са Хамасом последњих дана о трофазном предлогу, који је добио зелено светло од Израела.

У првој фази ослобађа се 33 таоца

Предлог није објављен, али наводно се предвиђа да ће у првој фази 33 жива таоца: жене, деца, старци и болесни бити ослобођена током 40-дневног примирја, у замену за стотине палестинских затвореника обезбеђења.

Састали се израелски министар одбране и командант ИДФ-а

Како преносе светски медији, још увек нису јасне импликације Хамасове објаве да прихвата понуду о прекиду ватре.

Пре неколико минута Канцеларија министра одбране Јоава Галанта издала је саопштење у којем се наводи да се он вечерас састао са начелником штаба ИД, генерал-потпуковником Херзијем Халевијем и шефом Оперативне дирекције ИДФ-а, генерал-мајором Одедом Басиуком.

Њих тројица су разговарали о "очекиваним оперативним плановима ИДФ-а у Појасу Газе, са нагласком на област Рафа", наводи се у његовој канцеларији.

Галант се састаје са највишим војним генералима како би разговарали о Рафаховим плановима.

"Предлог није прихватљив за Израел"

Неименовани израелски званичник којег цитира новинска агенција Ројтерс каже да је Хамас одобрио "омекшани" египатски предлог који није прихватљив за Израел.

Неименовани званичник је додао да предлог укључује "далекосежне" закључке које Израел неће подржати.

Израелски медији такође извештавају да израелска влада није прихватила споразум.

(Тајмс оф Израел, Ал Џазира)

БОНУС ВИДЕО: