Од средине дане почињу пљускови, понегде са грмљавином

Метеоролог Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у РХМЗ каже да се данас очекују локални краткотрајни пљускови који ће понегде бити праћени и грмљавином.

- Не очекујемо данас у Србији јако невреме. Не очекујемо ни да грмљавине буду учестале, нити распрострањење у већем делу земљу, али ће од средине дана биће спорадичне појаве краткотрајног пљуска са грмљавином. Према прогностичком материјалу, највећа шанса за појаву пролазних краткотрајних пљускова са грмљавином је на потезу од Подриња, преко западне, централне Србије, јужне Војводине ка истоку. У том средишњем појасу је највећа вероватноћа за пљускове, али није у питању невреме – каже Слободан Совиљ.

Трајаће цео дан уз смену сунца и кише

Очекује да први развоји краткотрајних пљускова крену у наставку преподневних сати, у наведеним областима, а у другом делу дана, после подне ће их бити мало више.

- У питању је слабо нестабилан пролећни дан и због локалне појаве грамљавина је на снази жути метеоаларм. Слично је и на подручју Београда и других градова. Можемо очекивати најпре средином дана краткотрајну кишу или пљусак уз грмљавину, а онда би опет било мало и сунчаних интервала. Касније после подне се очекује нови кракотрајни пљусак, дакле промењив карактер времена нас очекује данас – каже Совиљ.

Према његовим речима, већа је шанса за појаву грмљавине у средишњем делу земље, а најмања је на југу и југоистоку Србије.

- Данас треба понети кишобран због локалне краткотрајне кише или пљуска, али нећемо имати падавине које ће трајати сатима. Ветар је јуче био много јачи, јуче смо имали источни, југоисточни ветар и једнодневну кошавску ситуацију, али данас је знатно слабији, само на појединим локалитетима мало појачан. Сутра ће бити још слабији – поручује метеоролог.

БОНУС ВИДЕО