За време пљачке воза 16. августа 1878. године Џорџ Перет и његова банда убили су два полицајца, заменика шерифа Роберта Видоуфилда и детектива Типа Винсента. Убиство двојице полицајаца брзо је откривено, а Перотова глава уцењена је на 10 хиљада долара да би касније награда била удвостручена на 20 хиљада долара.

У фебруару 1879. “Велики Нос” и његова банда били су у Мајлстауну (сада Мајлс Сити, држава Монтана). Банда је дошла до информације да ће угледни локални трговац, Морис Кан, кренути са новцем на исток како би купио велике залихе робе.

Перет је са бандом усред бела дана напао конвој. И поред тога што је Морис путовао заједно са војном пратњом која је превозила државни новац, није успео да избегне напад окрутне банде. Конвој од чак 15 војника и два официра нису били довољни да се одупру “Великом Носу”.

Пљачка се догодила у теснацу који је касније прозван Канов теснац. Да би се прошло кроз њега, војска је морала да се раздвоји тако да је Перетова банда искористила то што је група ишла ван своје уобичајне формације.

Наоружани и маскирани разбојници чекали су војску на дну теснаца. Пљачка је била брза и успешна. Војска је брзо разбијена, а Кан опљачкан. Према писању тадашње штампе отето је 14 хиљада, што би данас износило око 320 хиљада долара.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Сурова казна

Џорџ Перет није дуго уживао у крваво стеченом богатству.

Ухапшен је 1880. након што се у једном салону, у видно припитом стању, хвалио како је извео пљачку. Враћен је у Вајоминг где је осуђен на вешање 2. априла 1881. Забележено је још и да је покушао да побегне из локалног затвора док је чекао извршење смртне казне.

Када се вест о покушају бекства проширила градом, 200 наоружаних мушкараца провалило је у затвор. Одвели су Перота до оближње телеграфске бандере где је линчован.

Пошто је обешен доктори Томас Меги и Џон Јуџин Осборн инсистирали су да им се да његово тело ради обављања бројних анализа. Посебно су се бавили проучавањем изгледа мозга овог ноторног криминалца.

Фото: Carbon County Museum

 

Страшна освета

Лобања је поклоњена петнаестогодишњој девојци по имену Лилијен Хит која је касније постала прва жена доктор у Вајомингу. Остало је забележено да је Перотову лобању у почетку користила као држач за оловке, касније као пепељару, да би на крају завршила као држач за врата, пише портал Vintagenews.com.

 

 

Да ствар буде још бизарнија, Перотова кожа са бутина, груди и лица послата је у фабрику коже у Денверу са једним посебним циљем – од ње је направљен пар ципела и једна медицинска торба.

Ципеле је носио доктор Џон Јуџин Осборн на инаугурационом балу након што је проглашен за првог демократског гувернера државе Вајоминг.

Али то није све. Перетово раскомадано тело усољено је у бурету вискија и то зато што су експерименти потрајали годину дана.

Прича о смрти Џорџа Перота “Великог носа” избледела је накратко из сећања људи Дивљег запада да би 1950. грађевински радници откопали његове остатке обновивши на тај начин причу о озлоглашеном криминалцу и страшној казни која га је сустигла.

 

 

Његова лобања, заједно са ципелама, ташном и посмртном маском данас се чува у Историјском музеју у Ролинсу у Вајомингу.

Фото: Carbon County Museum

 

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО: