Данас променљиво облачно и релативно хладно, над источним и средишњим пределима уз падавине повремено. Преко 700мнв и даље могући суснежица и снег, пише Марко Чубрило у новој временској прогнози за Србију.

Над западом региона више сунца, а делимично резведравње ће се после подне и увече полако ширити и над остали део региона. Ноћ ка петку би због тога могла бити врло проблематична јер ће минимуми бити довољно ниски да у другом делу ноћи, посебно пред зору бити појаве слабог мраза.

За сада највећа опасност постоји у пределима који су преко 800мнв, а ноћ буде ведра и тамо би понегде мраз могао бити и око -3 степена Целзијуса, што ће сигурно условити одређену штету на биљни културама.

У пределима испод 500мнв мраз ће углавном бити слаб, приземан, испод 2м висине, а где ће га бити зависи од јако много фактора који се тичу локалних одлика рељефа, брзине ветра и количине ведрог неба.

Штете ће понегде бити па предлажем да они који су у могућности предузму неке мере заштите, посебно где су засади биљака које су јако осетљиве. Данашњи максимум од +4 до +13 степени Целзијуса.

 

Сутра мало до умерено облачно уз нешто више сунца и незнатно топлије али и даље прохладно. Над јужним делом региона више облака, понегде уз слабе, пролазне падавине. Дуваће умерен, северозападни ветар, док ће се дневни максимум кретати од +7 до +15 степени Целзијуса.

Првог дана викенда би после хладног јутра уз ређу појаву слабог мраза, током дана на западу већ било облачно и хладно уз слабу кишу после подне и снег преко 800мнв док би на истоку региона на кратко отоплило те би максимум у суботу био од +8 на западу до око +18 на истоку региона.

Фото: П. Милошевић

 

Од суботе касно после подне до понедељка пре подне модели симулирају премештање циклонске активности преко југоистока Балканског полуострва што би условило јаче погоршање уз појачан ветар и падавине. Тренутно стоји сигнал за обилније падавине (преко 15мм) над већим делом БиХ, источне Хрватске и деловима Србије, посебно над средишњим и северним.

Како ће температура поново бити у паду ноћ ка понедељку и понедељак рано ујутро поново могу условити спуштање снежне границе испод 300мнв те би низије источне Хрватске, северне и источне БиХ као и западне Србије могле имати пролазан снег, док се у пределима преко 800мнв поново очекује снег, локално и обилнији.

У недељу и понедељак релативно хладно уз максимуме од +4 до +12 степени Целзијуса. После краће стабилизације јутарњи прорачуни од уторка до четвртка симулирају премештање новог циклона и понове потенцијално обилније падавине, посебно над средишњим и источним пределима, док би снежна граница вероватно била на око 800мнв.

Делови средишње и источне БиХ, источне Хрватске, већег дела Ц.Горе и великог дела Србије би поново могли акумулирати и око 20мм те би у колико се овакве симулације одрже то сигурно означило велико ублажавање ако не и крај суше над овим пределима.

Максимуми би се око наредног уторка и даље кретали испод просека, углавном од +5 до +13 степени Целзијуса, док би ризик од појаве мраза било мањи него у наредних неколико дана због доста облака и појачаног ветра који се очекује у овом периоду.

Фото: Танјуг

 

Негде око 25.04. би углавном требало бити суво али и даље прохладно са температурама испод просека за крај априла. Тек негде око 27.04. ансамбле низ ГФС-а и ЕЦМWФ-а полако подиже средњу линију прорачуна у вредности око просека, али у овом моменту нема најаве за било какво јаче отопљење барем не до око 04.05.

Наредни дани доносе температуре испод просека уз повремене падавине, док би нас у периоду од 20.04. до 23.04. могла захватити два таласа обилнијих падавина.

Предели преко 800мнв поново повремено могу имати снег, док је у ноћи ка недељи и у понедељак пре подне могуће спуштање снежне границе испод 300мнв, закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: