Радисав је глумио (боље рећи "глумио") Пантелију Топаловића у остварењу из 1982. године и то је била његова прва и једина филмска улога јер је био позоришни глумац. Иако слабо захтевна, била је довољна да Лазаревићево лице остане незаборавно.

Рођен је у Вучитрну 8. новембра 1903. године у породици Ненада Лазаревића, угледног предратног ветеринара у Косовском Поморављу.

Одрастао је на Прилужју. Један од пресудних тренутака у каријери Радислава Лазаревића је била локална путујућа караван представа из 1921. године, у Приштини у којој је играо у представи "Коњи се играју врани".

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Преминуо је 15. априла 1990. после тешке болести.

Подсетимо, радња филма "Маратонци трче почасни круг" је смештена 1935. године, после атентата на краља Александра у Марсеју, у малој српској паланци.

Прича се догађа у времену између два рата. У фамилији Топаловић, коју чини шест генерација мушкараца - најмлађи има 25 година а најстарији 120 - долази до великих сукоба, јер млади потомак не жели да се бави погребничким занатом, од којег његова породица деценијама живи.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Centar Film

 

Производња мртвачких сандука је све уноснија, уводи се нова технологија, сахрањује се брже и лакше, наступа време крематоријума. Али, најмлађег члана породице Мирка (Богдан Диклић) све то не занима; он жели да се бави филмом, залуђен том идејом од стране свог најбољег пријатеља Ђенке. Мирко је заљубљен у Кристину, која не мари за њега и заљубљена је у Ђенку. Кристинин отац, Били Питон, набављач мртвачких сандука за фирму Топаловића „Дуго коначиште”, хоће да утера стари дуг и уцењује породицу. Он тражи већи удео у заради, правичну поделу у послу и добити или да уда своју ћерку јединицу за Мирка, а да дуг уђе као његов мираз, односно сувласништво у фирми.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: