Током викенда који је при крају, широм Србије било је сунчано и топло са температурама близу 30 степени. Метеоролог Марко Чубрило је на свом "Фејсбук" налогу објавио нову метеоролошку најаву.

"До наредног викенда повремене падавине, преко 800мнв повремен снег. За викенд мало топлије, ново погоршање могуће око 21.04. Данас и сутра под утицајем антициклона претежно сунчано и врло топло. Посебно топло ће бити сутра када ће због приближавања хладног фронта јачати јужно висинско струјање. У уторак ће се хладан фронт преко Алпа пребацивати ка нама, док ће источно од Алпа заветринска депресија прерасти у секундаран циклон чији ће се центар у ноћи ка среди налазити над централним Јадраном. Као последица тога прво ће у уторак над северним и средишњим деловима Хрватске, западном и северозападном БиХ као и над Војводином после подне бити предфроталних нестабиллности где уз локално јаке гмљавинске пљускове може бити и појаве туче/града и олујног ветра на кратко.

У исто време премештање хладног фронта ће доносити наоблачење са кишом повремено уз окретрање ветра на јак северни, који ће до тада долазити из правца југа и југозапада и на планинама као и на северу региона сутра повремено може бити јак. У понедељак максимуми изузетно високи и локално ће се кретати и око +32 степена Целзијуса, док би у уторак хладан фронт доносио јако захлађење тако да би се температуре око 15х кретале од само око +5 на крајњем северозападу Хрватске из границу са Словенијом док чак око +31 над југоистоком Србије. У току ноћи ка среди и у среду током дана под утицајем циклона над Јадраном и даљег дотока хладног ваздуха претежно облачно и осетно хладније уз кишу, а већ у среду ујутро на западу, а до краја дана и над средишњим и југозападним деловима региона спуштање снежне границе на око 800мнв те ће области преко 900мнв имати и конкретније снежне падавине (преко 15цм). У среду после подне на западу региона углавном суво. Дуваће умерен и јак северозападни ветар, док ће се дневни максимум у среду кретати од +5 до +13 степени Целзијуса, само на крајњем југоистоку Србије до око +17, али ће после подне и тамо захладити. У четрвтак над средишњим и источним пределима претежно облачно и хладно уз кишу, а преко 800мнв суснежицу и снег.

На западу променљиво облачно и суво. До краја дана над целим регионом престанак падавина уз делимично резведравање, максимуми слични онима у среду. Ноћ ка петку доста хладна, а у колико ветар ослаби и буде доста ведрине расте опасност од појаве касног мраза, који би по тренутном стању синоптике у пределима преко 800мнв био готово известан. У петак у суботу променљиво облачно, повемено уз слабу кишу и снег преко 900мнв. Максимуми у мањем порасту али и даље испод просека, углавном од +9 до +15 степени Целзијуса, ноћи хладне али уз мањи ризик од појаве мраза. Око 21.04. је могућ ново наоблачење са кишом и снегом преко 900мнв уз мањи пад температуре.

Прорачун ЕЦМWФ-а после 22.04. има сигнал за честу појаву кише уз постепено отопљење али би тренутно тек око 25.04. оне могле бити око просека. Сумирано, пред нама је јака промена времена уз падавине и осетно захлађење. У уторак може бити и јаких грмљавинских пљускова, док ће од среде преко 800мнв повремено бити снега. Велики проблем у пределима преко 800мнв управо може представљати касни, влажан и тежак снег који ће ломити гране, док би око 19.04. постојала велика опасност од појаве касног мраза", стоји у објави Чубрила.

БОНУС ВИДЕО: