Није познато да ли ће Трамп присустовати првом рочишту, али се од њега очекује да се појављује пред њујоршким судом у овом процесу, док води кампању за председничке изборе у новембру, пренео је АП.

Трампов бивши адвокат и сарадник Мајкл Коен требало би да сведочи у овом процесу. 

Коен је раније признао да је постојала шема исплаћивања новца порно глумици Сторми Данијелс. 

Данијелс је такође рекла да очекује позив за сведочење у овом процесу.

Трамп се терети да је фалсификовао пословна документа када је порно глумици Сторми Данијелс, преко свог сарадника Коена, платио 130.000 долара да не би јавно говорила о њиховој наводној афери.

Трамп је све оптужбе негирао и оценио их као политички мотивисане.

Оптужница, коју је подигао тужилац Алвин Браг, у 34 тачке терети Трампа за фалсификовање пословних докумената, а тужилаштво тврди да је Трамп кривотворењем тих докумената заправо желео да прикрије утицај на изборну кампању 2016. године, односно умањи штету која би настала због откривања наводних афера.

Трамп је новац који је исплатио Данијелс преко свога адвоката у пословним књигама приказао као трошкове за адвоката. 

То је било 2016. године када је Трамп био у кампањи за председника.

Оптужница против Трампа подигнута је у марту 2023. године, а почетак суђења био је заказан за 25. март ове године, али је више пута одлаган јер је Трампов тим тражио додатно време за прикупљање документације.

За фалсификовање пословних докумената Трампу прети казна од четири године затвора, али би он могао да добије и мању казну јер до сада није осуђиван.

Амерички медији, међутим, истичу да Трампу не иде у прилог то што се јавно супротстављао судији и вређао његову ћерку.

 Да би Трамп био проглашен кривим, тужилаштво мора да докаже да је, не само фалсификовао пословна документа, што би био прекршај, већ да је тиме желео да прикрије друго кршење закона, што је кривично дело, подсећа АП.

Чак и ако Трамп буде проглашен кривим, па чак и ако оде у затвор, то га формално не онемогућава да учествује у трци за председника. 

Против Трампа се воде још два федерална кривична поступка - због незаконитог руковања поверљивим документима и покушаја да преокрене резултате председничких избора 2020. године у своју корист, као и кривични поступак у Џорџији због покушаја да утиче на резултате избора у тој америчкој држави.

До сада није почело суђење ни у једном од тих случајева.

БОНУС ВИДЕО