Иако је огромна рупа која је месецима постојала тик уз зграду Скупштине Србије затрпана, надлежни откривају да управо тај потез означава почетак радова. Наиме, направљено је постоље на коме ће се поставити машина за побијање шипова.

Изградњом нове јавне подземне гараже у Влајковићевој улици, Београд ће добити чак 284 нова паркинг места, али и парк, који ће бити у потпуности уређен, а обухватиће и изложбени простор. Пројекат се простире на 10.000 квадратних метара, а његов капацитет обухвата збир уличних паркинг места на потезу Влајковићева улица, Косовска, Мајке Јевросиме, Кондина и Палмотићева.

У припремној фази пројекта гараже, која броји четири нивоа, а чија изградња је планирана за ову годину, Град Београд је у сарадњи са Градском општином Стари град две године, док су почетку градње претходили конзерваторски радови стручног тима Музеја града Београда на археолошком локалитету који је познат од раније.

Најава радова објављена је још у марту 2024. године, и том приликом је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић ставио до знања да неће доћи до превеликих одступања од најављених термина. Такође, испоштовано је и све што је у вези са археолошким делом.

Фото: беоинфо.рс

 

 

Посебно је ставио акценат на изградњу нових паркинг места, будући да је свестан да то представља проблем сваког великог града и урбане средине, као и да је за све време док је он на позицији чела града урађено чак 2.600 нових паркинг места.

Изградња подземне гараже у Влајковићевој поверена је у оквиру јавно-приватног партнерства кинеској компанији „Шандонг Хајспид” која финансира и изводи радове, а која је у нашој земљи стекла кредибилитет и поверење радећи на бројним пројектима и поштујући правила заштите животне средине.

Важно је истаћи и да је зградња у Влајковићевој отворила бројне могућности за нова археолошка истраживања, а исто тако обухвата и блиску сарадњу са Музејом града Београда, имајући у виду да ова површина представља део археолошког налазишта познатог као Антички Сингидунум, на ком се налазе остаци из времена 3. и 4. века.

НАЈВАЖНИЈИ ОСТАЦИ ПРЕНЕТИ У МУЗЕЈ ГРАДА

- Сама локација на којој се гради гаража у прошлости је више пута била “контаминирана”, још од пљачкаша гробница у касноантичком периоду, па током османске окупације средњевековне Србије, када су ту зидани сакрални објекти од античког материјала затеченог на локацији, и све до 20. века када је на том простору био сазидан читав низ приземних зграда са подрумима. То све говори да је било бројних “урањања” у више слојеве тла и све што је тада изашло на светлост дана, пред свим тим неимарима у распону од два миленијума, до сада је нетрагом нестало - открива Гајић.

Бранимир Гајић, аутор књиге „Непознати Београд (Кроз објектив Ристе Марјановића) 1936-1946.” наглашава да оно што је откривено током првих радова за ову гаражу, када су нађени предмети из 20. века и антички налази мале историјске и културне вредности.

- Најважнији откривени остатак - део римског водовода – пренет је са локације у Музеј града Београда, и тиме сачуван. То што је до сада ископано, не би нам било познато да нема радова за гаражу. Лично, радујем се наредним ископавањима, било то за друге гараже или метро тунеле, јер верујем да ће тако сигурно на светлост дана изаћи још нешто важно и занимљиво - закључује Гајић.

Марко Стојчић, градски урбаниста истиче да су радови почели пре неколико дана, а претходили су им археолошки радови који су потрајали, али су били предуслов за окончање овог посла.

- Гаража ће бити готова најкасније до краја наредне године. Вратићемо и парк који је ту годинама постојао, биће тематски парк, посвећен периоду Сингидунума и Београду из римског периода. У плану је и отварање музеја на отвореном. Тренутно је све затрпано како би се направило постоље за машину за постављање шипова - каже он.

Додаје и да гаража има за циљ да реши проблем паркирања у строгом центру града, који већ годинама постоји.

Приликом ископавања Влајковићеве улице, пронађени су остаци римског водовода, као и 16 римских гробница и четири камена саркофага.

Како наводи директорка Музеја града Београда, након завршетка гараже и постављања парка и артефаката у оквир поменутог парка, који ће бити урађен на горњој коти гараже, сви посетиоци ће добити могућност да виде ископане предмете и уживају у њима.

БОНУС ВИДЕО