Бивша звезда америчког спорта, а потом познати глумац, па робијаш О-Џеј Симпсон, преминуо је у среду, 10. априла, у 77. години после дуге борбе против рака. Некад љубимац читаве нације, легенда НФЛ-а и колеџ фудбала заувек је осцрнио свој лик након убиства његове бивше супруге Никол Браун Симпсон и њеног пријатеља Роналда Голдмана. Пар је у јуну 1994. монструозно убијен у њеном дому, а иако је много трагова указивало на то да је О-Џеј извршио тај злочин, он се извукао одлуком пороте у Лос Анђелесу да није био крив.

Фото: Танјуг/АП

 

Играјући на карту расне нетрпељивости, његови скупоцени браниоци сачували су га том приликом од казне, убедивши пороту у расизам припадника полиције који су извршили увиђај. У том периоду великих расних сукоба у Америци, Симпсонов тим је на том таласу изборио и његову слободу, а онда је на грађанској парници глатко изгубио тај случај.

Фото: Танјуг/АП

 

Иако је било одређено да породицама жртава уплати 33,5 милиона (еквивалент данашњих 64 милион долара), то никад није учинио. Потом је 2007. године ухапшен под оптужбама за отмицу и оружану пљачку и осуђен на 33 године затвора, односно минимално девет пре пуштања на условну слободу. Из затвора је изашао 2017. и последње године живота провео је играјући голф и коментаришући на друштвеним мрежама утакмице свог тима Бафало Билса на друштвеним мрежама.

Nekada ljubimac nacije, a potom robijaš i osuđenik preminuo je od posledica raka. Preminuo O Džej Simpson IZVOR: MONDO Bivša zvezda američkog sporta, a potom poznati glumac, pa robijaš O-Džej Simpson, preminuo je u sredu, 10. aprila, u 77. godini posle duge borbe protiv raka. Nekad ljubimac čitave nacije, legenda NFL-a i koledž fudbala zauvek je oscrnio svoj lik nakon ubistva njegove bivše supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana. Par je u junu 1994. monstruozno ubijen u njenom domu, a iako je mnogo tragova ukazivalo na to da je O-Džej izvršio taj zločin, on se izvukao odlukom porote u Los Anđelesu da nije bio kriv. Igrajući na kartu rasne netrpeljivosti, njegovi skupoceni branioci sačuvali su ga tom prilikom od kazne, ubedivši porotu u rasizam pripadnika policije koji su izvršili uviđaj. U tom periodu velikih rasnih sukoba u Americi, Simpsonov tim je na tom talasu izborio i njegovu slobodu, a onda je na građanskoj parnici glatko izgubio taj slučaj. MOGLO BI TE ZANIMATI Ne bismo da vas ubeđujemo, pa ćemo vas pustiti da sami odlučite gde su cene najpovoljnije, a kvalitet bez premca. Šta čekaš? Galaxy AI te vodi u sjajnu avanturu gde te očekuje sjajan paket poklona Sponsored by Midas Midas logo Na slici: O Džej i ubijena supruga O Džej Simpson IZVOR: CELEBRITY PHOTO / AVALON / PROFIMEDIA Iako je bilo određeno da porodicama žrtava uplati 33,5 miliona (ekvivalent današnjih 64 milion dolara), to nikad nije učinio. Potom je 2007. godine uhapšen pod optužbama za otmicu i oružanu pljačku i osuđen na 33 godine zatvora, odnosno minimalno devet pre puštanja na uslovnu slobodu. Iz zatvora je izašao 2017. i poslednje godine života proveo je igrajući golf i komentarišući na društvenim mrežama utakmice svog tima Bafalo Bilsa na društvenim mrežama.