Поплавни талас реке Урал стићи ће до руског града Оренбурга до средине следеће недеље, саопштила је прес-служба Министарства за ванредне ситуације.

- Талас реке Урал је 8. априла прошао град Орск, а до 17. априла биће у области Оренбурга.

Они су истакли да ризик од поплава постоји и у Тјумењу и Курганској области.

Шеф Министарства за ванредне ситуације Александар Куренков позвао је људе да озбиљно схвате претњу и да се евакуишу пре него што вода стигне.

Како је саопштио кабинет градоначелника Оренбурга, ниво воде у реци Урал у градском подручју порастао је 21 центиметар за шест сати и достигао 893 центиметра. Вредност од 930 центиметара се сматра опасном. У наредна 24 сата предвиђа се пораст водостаја у региону између пет и 40 центиметара, саопштила је регионална влада.

Поплаве у Оренбуршкој области

У петак је у Орску пукла брана, поплавивши део града. Према последњим подацима, под водом је 6.641 стамбени објекат. Власти су најавиле евакуацију села Лесоторговог и града Новотроицка.

У Оренбургу се ситуација погоршава. Градоначелник Сергеј Салмин упозорио је да се у граду очекују поплаве без преседана и затражио да становници поплављених подручја добровољно оду, иначе ће бити евакуисани уз учешће полиције.

Укупно је поплава погодила 27 општина.

Влада Оренбуршке области саопштила је да се врхунац поплава очекује 10. априла, а ситуација ће се стабилизовати после 20. У региону је на снази федерални режим за ванредне ситуације.

Оренбург је центар Оренбуршке области. Град у коме живи више од пола милиона људи налази се недалеко од границе са Казахстаном.

Чињеница да је надморска висина града само 150 метара изнад нивоа мора значи да ће поплаве вероватно изазвати велику штету у граду.

(Курир/РИА Новости)

БОНУС ВИДЕО: