Амерички режисер Вуди Ален (88), који је раније најавио повлачење из филмског стваралаштва, изразио је незадовољство тренутним стањем у биоскопској дистрибуцији, напомињући да се "традиционална дуговечност филмова" у биоскопима значајно смањила током година, као и да је сва романса филмског стваралаштва нестала.

 - Дистрибуција више није оно што је била. Сада је дистрибуција две недеље у биоскопу... И то је то. 'Ени Хол' је играла у филмским кућама у Њујорку нешто више од годину дана. Био би у једном позоришту шест, седам месеци, а онда би га неко покупио и то би стајало још неколико месеци. Цео посао се променио, и то не на привлачан начин. Сва романса филмског стваралаштва је нестала - рекао је прослављени режисер у интервјуу за Ер мејл.

Он је рекао да није сигуран у погледу своје будућности у филмској индустрији, након што је у САД приказан његов најновији филм "Удар среће", еротски трилер на француском језику снимљен у Француској.

 - Немам проблем с тим, али не желим да морам да скупљам новац. Сматрам да је то напорно. Али ако се неко појави и каже да жели да подржи филм, онда бих то озбиљно размотрио... Вероватно не бих имао снаге да кажем не, јер имам толико идеја - истакао је контроверзни режисер.

"Удар среће" је Аленов 50. дугометражни играни филм и који је суочен са тешкоћама у приказивању у америчким биоскопима након премијере на Венецијанском филмском фестивалу 2023. године, где је наишао на топао пријем.

Од покрета #MeToo, Алена је Холивуд ефективно уцењивао због оптужби да је сексуално напао своју усвојену ћерку Дилан Фароу 1992.

Ален је раније делио слична осећања: 2022. је рекао Алеку Болдвину током интервјуа на Инстаграму уживо да је „много узбуђења нестало“ из снимања филмова због промене природе биоскопске дистрибуције, наводи АирМаил.

Исте године изазвао је низ гласина о пензионисању након што су шпанске новине објавиле да ће се фокусирати на писање, а не на снимање филмова – иако је касније демантовао те тврдње.

 - Вуди Ален никада није рекао да се повлачи. Рекао је да размишља о томе да не снима филмове, јер прављење филмова који иду директно или веома брзо на платформе за стриминг није тако пријатно за њега - наведено је у саопштењу његовог портпарола.

Такође, у интервјуу за Њујорк тајмс ове недеље, његова сестра и продуценткиња Лети Аронсон рекла је да је нови филм „у процесу преговора“ и да Ален „ради на сценарију“.

БОНУС ВИДЕО: