Поменути лек је присутан под другим бренд именом и зове се ACC Kids 20mg/ml 100 ml. Такође, у њима није потврђено присуство честица. Ипак, из предострожности, компанија је превентивно повукла серију лека.

- Поменути лек под називом, Fluimukan Junior 20 mg/ml није регистрован у Србији. Он је присутан под другим бренд именом и зове се ACC Kids 20mg/ml 100 ml. С обзиром на то да су нам пацијенти приоритет у свему што радимо, блиско сарађујемо с надлежним органима како бисмо осигурали да наши лекови буду у складу с регулаторним захтевима и највишим стандардима квалитета - рекли су уз компаније.

- Недавно је на немачком тржишту детектован производ у коме су пронађени делови честица од контактне амбалаже тј. унутрашње стране затварача бочице. Сама амбалажа направљена је од FDA и ЕУ одобреног материјала, те су наведене честице нешкодљиве. У производима који су на тржишту Србије те честице нису потврђене.

Из предострожности, компанија је одмах покренула превентивно повлачење серије лека на свим тржиштима.

- Као одговорна компанија, Sandoz је на свим тржиштима због предострожности, одмах покренуо превентивно добровољно повлачење лека са горе наведеном контактном амбалажом (затварачима). С тим у вези, апотеке и велепродаје су већ зауставиле даљу дистрибуцију ових серија производа.

Sandoz је пријавио несташицу лека Агенцији за лекове и медицинска средства као и Министарству здравља и информације о пријави су јавно доступни подаци. Као и до сада, блиско сарађујемо, и наставићемо сарадњу, са надлежним институцијама како бисмо на прави начин пацијентима обезбедили квалитетну терапију.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: СНИМАК ИЗ БЕЧА - Девојчица личи на несталу Данку, ради се на идентификацији