Српски тенисер Новак Ђоковић огласио се на друштвеним мрежама и честитао 7533. годину. То је многе зачудило и запитало о чему се заправо ради.

Реч је о старом српском календару, који је потврђен и од стране НАСА и за њега се сматра да је један од најтачнијих календара.

Стари српски календар са којим су наши преци рачунали време више од седам миленијума. Са његовим коришћењем смо престали оног тренутка када је црква преузела Јулијански календар, а потпуно смо га заборавили када је држава у званичну употребу увела Грегоријански календар.

Фото: Инстаграм принтскрин/djokernole

 

Овог уторка обележена је нова 7533. годину, а тај датум је изабран са разлогом. Наши преци су рачунали време по сунчевом кретању, тј. по смени топлог и хладног времена, а управо је зато почетком априла (старокалендарским именом Лажитрава ) почињала нова година.

Подсетимо, најбољи тенисер света пре неколико дана присуствовао је у београдском Дому омладине пројекцији филма "Легенда" о чувеном тениском тренеру Николи Пилићу.

По завршетку пројекције Новак се овако обратио бројним представницима медија када је упитан о растанку са досадашњим тренером, Гораном Иванишевићем и ко би могао да га наследи:

- Горан је пријатељ, што се каже, "за живота", и мој и моје породице. Неко ко је мени изузетно драг. И, тиме што смо окончали професионалну сарадњу не значи да ћемо престати да будемо пријатељи. Напротив! Растанак је био... колико год растанак могао да буде то, позитиван. Једноставно, дошло је до тачке засићења. Осетили смо да је дошло време да се разиђемо. Након шест година сарадње исписали смо странице нашег спорта, освојили небројано гренд слемова, завришили толико година на првом месту. Прошли смо сито и решето, и кроз депортацију (из Аустралије) и кроз дисквалификацију (са Ју-Ес опена) и тако даље... Било је тих момената који нису били нимало пријатни за њега, као тренера, баш као и за мене, али он је упркос свему увек ту био за мене. То је нешто чега ћу се ја највише сећати, тог његовог људског односа према мени у том нашем 'играч-тренер' односу, увек су те неке људске вредности биле испред свега. Мислим да је због те хемије које смо имали и сам резултат дошао као позитивна последица свега тога. Тако да њему све, наравно, све најлепше желим. Ми остајемо у приватном односу, али, једноставно, дошло је до разилажења - рекао је Ноле.

Фото: АТА имагес

 

Готово у даху је додао:

- Што се тиче наредне етапе и поглавља што се тиче тренера за мене, још немам јасну идеју ко би то могао да буде и да ли ће некога уопте бити. Просто, увек сам имао тренера уз себе, од малих ногу, покушавам сада ја сам да осетим оно што мени у овом тренутку прија и што сматрам да је потребно. Бићете благовремено обавештени, свакако, ако неко буде дошао - истакао је најбољи тенисер света.

БОНУС ВИДЕО: