Српску кинематографију чине многа велика имена, а добро је познато да су они који су студирали 1967. на Факултету драмских уметности у Београду у класи професора Бојана Ступице неки од наших највећих глумаца. 

Познату класу "Бојанових беба" чинили су Милан Лане Гутовић, Танасије Узуновић, Јосиф Татић, Душан Ђурић, Бранко Цвејић, Гојко Шантић, Ђурђија Цветић, Иван Бекјарев и Светалана Цеца Бојковић.

С друге стране, Здравко Шотра изнедрио је своје "бебе", а њих чине сви они глумци који су током каријере сарађивали са овим славним редитељем. Чест глумац код Шотре, популарни Војин Ћетковић је оценио да "кад почнете да радите са Шотром, то вам је као да уђете у брачну заједницу, закунете се на верност".

Ћетковић сматра да "ко је први пут играо код Шотре, заиграће стално, наставиче да глуми цео век код њега". Тако су глумци који су једном сарађивали са овим редитељем испекли занат и постали "Шотрине фоке"! А зашто фоке најбоље се види на примеру који је на недавној промоцији Шотрине монографије "Мојих 500 глумаца" испричао Ћетковић.

Фото: АТА имагес

 

 

- Шотра ме је научио шта је емотивни континуитет лика, како да распоредим снагу за снимљени материјал на филму или у серији, и говорио ми је "ако ти видиш камеру, не брини, види и она тебе" - рекао је глумац, па се присетио анегдоте са једног снимања када су Ћетковић, Никола Ђуричко и Небојша Циле Илић за свега 15 минута снимили комплетну сцену од четири стране сценарија. Када су их питали како су то успели, Ћетковић је узвикнуо "Ми смо Шотрине фоке".

Тако би у "Шотрине фоке" могли да се сврстају и Љубомир Булајић, Слобода Мићаловић, Катарина Радивојевић, Марија Вицковић, Маринко Маџгаљ, Иван Босиљчић, Тамара Алексић и многи други.

БОНУС ВИДЕО: