Власти у Хандану саопштиле су да је дечак, идентификован по имену Ванг, убијен 10. марта, а да су сви осумњичени сутрадан приведени у полицију.

Дечак био малтретиран и раније

Злочин је очигледно био планиран, пошто су истражитељи открили да су осумњичени почели да копају Вангов гроб дан пре него што је убијен, наводи полиција.

Вангова породица и њихов адвокат рекли су на друштвеним мрежама да су дечака дуго малтретирала три друга из разреда, сви су млађи од 14 година.

Дискусије о инциденту доминирале су кинеским друштвеним медијима последњих дана, привлачећи стотине милиона прегледа, а многи су позивали да починиоци добију оштре казне, па чак и смртну казну.

Фото: Профимедиа

 

Наводно убиство

Ванг, који је живео са баком и дедом док је његов отац радио у приморској провинцији, нестао је поподне 10. марта након што је отишао од куће да се састане са друговима из разреда.

На снимку који су забележиле безбедносне камере из продавнице поред школске капије, види се како дечак седи на задњем делу скутера, а око њега је троје другова из разреда.

Када је нестао и његов телефон је престао да ради, а сав новац који је имао на кинеској супер апликацији, у укупном износу од 191 јуан (26 долара) је пребачен на једног од другова из разреда, рекао је његов отац.

Када је чуо да му је син нестао, пријавио се на његов налог на друштевним мрежама, како би пронашао неки траг који би га одвео до дечака.

Друг из разреда открио где се налази тело

Следећег јутра полиција је у школи испитала троје другова из разреда, који су претходно негирали Ванговој породици да су га видели.

Један од њих је на крају рекао полицији да је Ванг убијен и открио где је сахрањен.

Зарасли стакленик окружен сувим коровом где је пронађено тело дечака, био је само око 100 метара од куће једног од осумњичених.

Дечаков ујак, који је идентификовао тело, рекао је да је дечаково лице било потпуно унакажено.

Трагедија покренула низ питања

Трагедија је такође скренула пажњу на кинеску генерацију „остављене“ деце , која живе у руралним подручјима често под бригом рођака, док њихови родитељи траже посао у градовима.

Ванг и троје осумњичених били су деца радника миграната на селу, јавили су државни медији.

Према последњем попису, скоро 67 милиона деце, млађих од 17 година – остављено је од својих родитеља. Бројне студије и анкете су показале да су таква деца подложнија проблемима менталног здравља као што су депресија и анксиозност, као и злостављање и малтретирање.

Остављена деца су жртве или починиоци језивих злочина

Вангова смрт је најновији у низу трагичних инцидената који укључују "остављену" децу и који је изазвао јавну пометњу у Кини.

Ова деца су често била жртве, али у неким случајевима и починиоци насилних злочина.

- Мислим да би овај инцидент могао бити само врх леденог брега. Целој групи 'заостале' деце потребна је већа подршка менталном здрављу, рекао је Шуанг Лу, доцент за социјални рад на Универзитету Централне Флориде, који је проучавао добробит ове деце.

(CNN)

БОНУС ВИДЕО: