Зима за нама била је једна од најтоплијих у последњих 70 година, а после натпросечно топлог фебруара, чека нас још топлије пролеће, када се очекује од 12 до 20 летњих дана са температуром већом од 25 степени, најављују метеоролози из РХМЗ. Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић за РТС каже да ће пролеће бити топлије од просека.

“Средња температура би била и до два степена изнад вишегодишњег просека, с тим да треба рачунати и на променљиво време, у смислу да би негде март, април, мај, као три пролећна месеца, укупно имали у нижим пределима између 5 и 15 мразних дана”, рекао је метеоролог.

Са друге стране, очекује се и између 12 и 20 летњих дана - са максималном температуром преко 25 степени.

За викенд топлије време, до 20 степени

После јутарњег мраза, први дан пролећа претежно сунчан, а температура између 11 и 16 степени, просечна за овај део марта.

“Још сутра би било услова за појаву јутарњих мразева, у петак и за дане викенда пораст температуре, тако да бисмо у петак и суботу имали максималну температуру, у појединим местима и око 20 степени”, каже метеоролог Михајловић. Међутим, то неће бити дуготрајно, јер са почетком следеће недеље стиже захлађење, а у планинским пределима могућ је и снег.

“То наравно јесте карактеристично за март и април, да планински предели имају снежне падавине, али нећемо баш тако нагло ући у топли део године. Имаћемо ипак оно типично мартовско и пролећно време”, каже Михајловић.

Неће бити снежног изненађења

Стабилизација времена очекује се у другој половини наредне седмице, али ће се и даље смењивати - два до четири топла дана, па један кишни.

“Дакле, не очекује се да би до краја марта било снега у нижим пределима, али у планинским пределима да. На Копаонику тренутно има свега 10 центиметара снега, што свакако није довољно за све оне који уживају у зимским спортовима”, рекао је Михајловић.

Што се тиче априла, очекује се да буде кише, али у границама просека.

“Максимална температура биће између 14 и 17 степени, она средња максимална, што свакако јесте нешто, да кажемо, топлије од просека, али падавине ће бити у границама просека и у том смислу неће бити неких изненађења”, рекао је метеоролог.

Напомиње да се у другом делу пролећа очекују и краткотрајни пљускови.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".