Хил је за РТС, говорећи о догађајима из 1998. и 1999. године уочи бомбардовања Југославије, а на питање како се статус ОВК променио од терористичке организације, како ју је Стејт департмент првобитно означио, у - прихватљивог партнера, рекао да је Србија тренутно много ближе НАТО, него (тзв.) Косово.

- Ако погледате ко је партнер НАТО, Србија је много ближе НАТО него Косово. Тренутно, да. То је сада врло тачно. Радимо са српском војском сваки дан, имали смо вежбе, обуке, низ ствари са српском војском… Сада много више радимо заједно него са ОВК или шта год да је из њих настало - рекао је Хил.

Додао је да разуме питање да ли позиви да се разговара о будућности значи заборавити злочине над Србима, те да су протекле деценије тежак период историји, јер је било много злочина који су разматрани у разним трибуналима, па и над Србима.

Навео је, међутим, да је његова функција да гледа унапред – да ли Србија и САД имају довољно тога заједничког да ураде више.

- Имам снажан осећај да имамо и надам се да ћемо то моћи - рекао је Хил.

На констатацију да се не види иста одлучност у обраћању Приштини и Београду, примера ради о Заједници српских општина, јер се чини да су САД прилично благе када треба да убеде Приштину да спроведе оно на шта се обавезала, каже да је то само перцепција Београда, јер је, наводи, Вашингтон заузео чврсту линију и јасно ставио до знања да је то одавно закаснела обавеза.

- ЗСО је договорена пре 11 година и наш став, и став ЕУ, а чули смо и Ђузепа Бореља да говори о томе, јер да ЗСО мора да се формира. Она је неопходна и решила би многе проблеме, на пример, питање око пензионера – како доћи до средстава за пензионере, како се решава питање динара, како управљати школством… Све ово би се решило са ЗСО - нагласио је Хил.

Поновио је да САД стоје иза тога и на томе инсистирају.

- Мислим да јеу једном тренутку и наш изасланик Габријел Ескобар, у вези са ЗСО и Куртијем, рекао да ћемо то урадити са Куртијем или без њега. То су јаке речи и САД су стајале иза њих. Ту су преговори, мораш да решиш ствари, није лако, али посвећени смо томе и сигуаран сам да ћемо у одређеном тренутку то урадити - рекао је амерички амбасадор.

Додао је и да су очекивања САД у Рамбујеу била да ће за неколико година сви бити у Европи, али је исход очигледно био другачији.

- Али, то не мења оно што треба да се уради. За Србију је право место у Европској унији и ми бисмо желели да помогнемо Србији да тамо стигне. Надам се да ће се то догодити пре него касније - рекао је Хил.

БОНУС ВИДЕО: