Након одржане седнице већа 20. фебруара 2024. године суд је одбио све жалбе као неосноване и потврдио првостепено решење.

- По налажењу Апелационог суда првостепени суд је правилно одлучио да прикупљени докази у досадашњем току овог кривичног поступка дају довољно основа за закључак да постоји оправдана сумња да је окр. Урош Б. извршио кривична дела која му се оптужницом стављају на терет, те како није утврдио да је у конкретном случају потребно боље разјашњење ствари да би се испитала основаност оптужбе нити да се истрага допуни, а при томе није нашао ни да постоје законски разлози које би могле да доведу до обуставе кривичног поступка, односно одбијање оптужбе, то је донео правилну одлуку када је потврдио наведену оптужницу о чему је у образложењу првостепеног решења дао јасне, детаљне и аргументоване разлоге - наводи се у образложењу Апелације.

Rešenjem Višeg suda u Smederevu potvrđena je prvo optužnica Višeg javnog tužilaštva u Smederevu od 18. oktobra 2023. godine u odnosu na okr. Uroša Blažića zbog krivičnih dela teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Prema okr. Radiši Blažiću (Urošev otac prim.aut.) zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

- У односу на став првостепеног суда да се огласи месно ненадлежним за поступање у односу на окр. Горана и Бориса Гавриловића (ујака и брата од ујака окривљеног Уроша) Апелациони суд налази да је првостепени суд донео правилну одлуку у том делу, те да је за исту дао јасне, детаљне и исцрпне разлоге - наводи се и додаје:

- У конкретном случају постоји оправдана сумња да је кривично дело које се ставља на терет овим окривљенима извршено на подручју Вишег суда у Крагујевцу. Надлежност вишег суда у првом степену кривице се опредељује прописаном казном имајући у виду да виши суд суди за кривична дела за које је као главна предвиђена казна затвора преко 10 година.

У фази истраге вођен је јединствен поступак према свој четворици окривљених због чињенице да је окр. Урош Блажић, након извршења кривичних дела за које је оправдано сумњив од стране полицијских службеника, пронађен у помоћном објекту окр. Горана Гавриловића, који му је ујак, док му је окр. Борис Гавриловић брат од ујака, те да постоји основана сумња да се ради о лицима која су помогла учиниоцу после извршења кривичног дела.

- Међутим, имајући у виду садржину диспозитива предметне оптужнице у делу који се односи на окр. Горана и Бориса Гавриловића актуелно за вођење јединственог поступка не егзистира ни основ из Законика о кривичном поступку којим је прописано да се јединствени кривични поступак може спровести и у случају када је више лица окривљено за више кривичних дела, али само ако између извршених кривичних дела постоји међусобна веза и ако постоје докази. У конкретном случају чињеничним описом изреке оптужног акта обухваћени су оружје, муниција, минско-експлозивна средства која се ни на који начин не доводе у везу са окр. Урошем и Радишом Блажићем, односно између кривичних дела чије се извршење ставља на терет окр. Урошу и Радиши Блажићу и кривичног дела чије се извршење ставља на терет окр. Горану и Борису Гавриловићу не постоји међусобна веза нити их повезују међусобни докази - наводи се у саопштењу Апелационог суда у Бреограду.

Такође, првостепеним решењем Виши суд у Смедереву се огласио месно ненадлежним за поступање по оптужници Вишег јавног тужилаштва у Смедереву од 18. октобра 2023. године у односу на окр. Горана и Бориса Гавриловића због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја у саизвршилаштву, те је одредио да се списи предмета по правноснажности решења у наведеном делу доставе на надлежност Вишем суду у Крагујевцу као стварно и месно надлежном суду.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".